Tillerson ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklama: Anlaşmaya vardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye gelen ABD'li mekidaşı Rex Tillerson ile ortak açıklama yapıyor.

Tillerson ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklama: Anlaşmaya vardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelerek AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeden sonra kendisi ile görüşen mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak açıklama yaptı.

Ankara Palas’ta yapılan görüşme sonrası konuşan Çavuşoğlu, “ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda mutabakata vardık” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Dün akşamdan bu yana yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi normalleştirme yönünde anlaşmaya vardık.

FETÖ, YPG konusunda beklentilerimizi dile getirdik.

Dün ve bugünkü toplantılar endişelerimizin karşılanması bakımından, bölgesel konularda işbirliğimiz açısından kritik olmuştur. Ben inanıyorum ki, ilişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaret çerçevesinde birlikte gelecek için ortak adımlar atarız. İki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz.”

TİLLERSON: HEDEFLERİMİZ TAMAMEN ÖRTÜŞÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise “Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli ve stratejiktir. Türkiye ile Suriye’de birlikte çalışmamız önemli. Suriye’de gerilimin artmamasına çalıyoruz. SDG’ye sağladımız desteğin sınırlı olacağını aktardık” dedi.

Bakan Tillerson, bir gazetecinin “Türkiye ile yaşanan gerginliklere çözüm önerileriniz var mı? Menbiç’ten askerlerinizi çekmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde bu kritik öneme sahip konuların çözümüne ilişkin tekliflerimizi sunduk. Bunların bir kısmı toplantıdan sonra yayınlanacak olan belgede belirtilecek. Bizim aramızda sorun olanlar konusunda çalışmayı taahhüt ettik. Suriye’deki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriye’de bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz. Öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız.”

ERDOĞAN VE ÇAVUŞOĞLU’NA ‘UZUN SÜRE’ TEŞEKKÜRÜ

Tillerson konuşmasında, Çavuşoğlu ve Erdoğan ile yaptığı uzun görüşmeler için de teşekkür etti:

“Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bana ayırdığı uzun süre için teşekkür etmek istiyorum. ABD ve Türkiye arasındaki ilişki gerçekten derin bir ilişki. Türkiye ve ABD birçok yerde beraber çalıştı. Türkiye’nin terörizmle karşılaştığı sorunları aşabilmesi için çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye üç kıtanın ortasında bulunan çok önemli bir ülke. Bağımsız ve birleşmiş bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı için Cenevre sürecinin bir sonuç getirmesini ümit ediyoruz.”

“ABD VE TÜRKİYE BİRLİKTE HAREKET EDECEK”

Tillerson, Ankara-Washington hattındaki normalleşme çalışmaları için “Bu ilişki çok önemli. NATO müttefiki olarak, ABD-Türk halkları için son derece önemli bir ilişkiden bahsediyoruz. İlerleyebileceğimiz bir noktadan başlamak istiyoruz. Yapılacak çok detaylı çalışmalar var. Türkiye ve ABD şu aşamadan sonra birlikte hareket edecek. Suriye’deki terörist gruplarla ilgili birlikte hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“‘OSMANLI TOKADI’ KAMUOYUNU YÖNLENDİRME AMAÇLI”

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Osmanlı tokadı’ sözlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Sorunları bizden gelen açıklamalara bağlarsanız gerçekçi olmaz. Bizim açıklamamız düşmanlık yapmak için yapılan açıklamalar değil. Biz siyasetçiler olarak bazen attığımız adımlarla kamuoyunun duygularını pozitif anlamda yönlendirebiliriz.”

S-400’LER: ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİK

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasına ilişkin bir soruya Tillerson şu cevabı verdi:

“Biz bu çerçevede kongrenin geçtiğimiz aylarda kabul ettiği kanunu değerlendirdik. Bu Rus askeri aletlerinin alınmasıyla ilgili. Bu aslında belirlediğimiz ilk konulardan birisi, uzmanları bir araya getireceğiz. Bizim dostluğumuzu zarara uğratmak çerçevesinde aldığımız bir karar değil, tabii ki Rusya’ya karşı bir karar. Dünyada bu tür satın almalar konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz. Birçok ülke değerlendirmeleri yaptıktan sonra kararını veriyoruz.”