TOBB açıkladı: ‘Türkiye’den yabancı sermaye kaçışı var’

Yayınlanan raporda, geçen yılın sonu itibariyle Türkiye’den 2.7 milyar dolarlık yatırım sermayesinin kaçtığı belirtiliyor.

TOBB açıkladı: ‘Türkiye’den yabancı sermaye kaçışı var’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye ekonomisine dair bir rapor yayınladı.

Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den giden yatırımları karşılaştıran raporun Nisan sayısında, yabancı sermayenin Türkiye’den kaçtığını ifade etti. Raporda, geçen yılın sonu itibariyle Türkiye’den 2.7 milyar dolarlık yatırım sermayesinin kaçtığı belirtiliyor.

Yayınlanan raporda, “Kredi derecelendirme şirketlerinin açıkladıkları düşük notlar, yabancı sermaye girişini daha da yavaşlatıp sermaye kaçışını hızlandırabilir” ifadeleri yer aldı.

Nisan ayındaki göstergelere göre hazırlanan raporda, Türkiye’den yurtdışına giden (ODI) ve yurtiçine gelen (FDI) doğrudan yatırımların seyrini gösteren ODI/FDI oranının, geçen yıla göre 2.9 puan birden yükseldiği görülüyor. Söz konusu yükselme, “Türkiye’de yerleşiklerin, yani yerli sermayenin yurtdışına yönelişinin, yabancıların yurt içine yönelişinden daha hızlı arttığı” anlamına geliyor.

Raporda şu ifadeler yer aldı: 

’’Kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkelere ve o ülkedeki finansal kuruluşlara verdiği notlar da yurtdışındaki yatırımcıların bir ülkeye yapacakları yatırımlara ilişkin kararlarını etkileyen önemli göstergeler olarak ele alınmalıdır. Bu çerçevede, Haziran 2018 başında Fitch’in 25 Türk bankasını negatif izlemeye alması, Moody’s’in de Türkiye’nin Ba2 olan kredi notunu gelecek dönemin makroekonomik politikalara ilişkin belirsizlik barındırması gerekçesiyle izlemeye alması dikkate alınmalıdır Söz konusu derecelendirme kuruluşları, gelecek dönemlerde ekonomide olumlu gelişmeler yaşanmaması halinde Türkiye’ye yönelik not indirimleri açıklayacağından, bu izleme kararları Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazibesini olumsuz yönde etkileyebilecek gelişmeler olarak değerlendirilmelidir.”

Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.