Trump: Suriye'deki varlığımız için bir neden kalmadı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan ‘Suriye’de bulunma amacını tamamladığını’ duyurdu.

Trump: Suriye'deki varlığımız için bir neden kalmadı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan ‘Suriye’de bulunma amacını tamamladığını’ duyurdu.

ABD’li kaynaklar, IŞİD’in elindeki tüm toprakların geri alınmasının ardından Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesinin gözden geçirildiğini söylemişti.

Trump da Twitter’dan, “Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğrattık. Bu, yönetimim süresince orada bulunmaktaki tek amacımdı” mesajını paylaştı.

Haberi ilk yayımlayan Wall Street Journal ise bu kararın Amerika’nın Ortadoğu stratejisinde sorunlar yaratacağını öne sürdü.

Gazeteye açıklamada bulunan kaynaklar, Amerikalı yetkililerin Washington’un çekilme planı konusunda Suriye’nin kuzeydoğusundaki ortaklarına bilgi verdiğini de belirtti.

Pentagon: Şu an için ortaklarımızla birlikte ve ortaklarımız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını’ söylemesinin ardından Amerikan basınına ‘hızlı ve tam bir çekilmenin planlandığı’ haberlerinin sızdırılmasının ardından Pentagon’dan yazılı açıklama geldi. Pentagon sözcüsü Albay Bob Manning iddialara yönelik  “Şu an için ortaklarımızla birlikte ve ortaklarımız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. 

Beyaz Saray ise yaptığı açıklamada, IŞİD ile mücadelenin ‘bir sonraki aşamasına geçildiğini ve askerlerin eve dönmeye başladığını’ duyurdu. Açıklamada, Suriye’de IŞİD’e karşı zaferlerin ‘küresel koalisyonun veya mücadelesinin sonu anlamına gelmediği’ belirtildi.

ABD halihazırda Suriye’nin kuzeyinde YPG denetimindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyr ez zor ve Haseke’de üç üssün inşası ise sürüyor.