ABD ateşe benzin dökmeye devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Batı Şeria açıklaması, bölgede tansiyonu yükseltirken, Siyonist İsrail yönetimi, ilhak tasarısını Knesset’e sundu.

ABD ateşe benzin dökmeye devam ediyor

Haber Merkezi

Bilindiği üzere, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçtiğimiz haftalarda ülkesinin Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini artık “uluslararası hukuka aykırı olarak görmediğini” söyleyerek, Siyonist İsrail yönetiminin arkasında olduklarını bir kez daha ilan etmişti. Pompeo açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

“Reagan yönetimi, söz konusu yerleşim alanlarının yasa dışı olduğuna inanmadığını ve İsrail’in sivil yerleşim girişimlerini uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti. Tartışmanın tüm taraflarını dikkatlice inceledikten sonra, Trump yönetimi olarak, Başkan Reagan ile aynı fikirde olduğumuzu belirtiyor ve ABD’nin artık Batı Şeria’daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediğini açıklıyorum.”

ABD’nin bu ‘jest’ine karşılık ilk ‘teşekkür’ eski İsrail Adalet Bakanı ve Yeni Sağ Partisi lideri Ayelet Şaked’den gelmiş, Şaked sosyal medya hesabı üzerinden şu mesajı yayımlamıştı:

“Yahudi halkının kadim vatanlarında yaşamaya yasal ve ahlaki hakları var. Artık egemenliğimizi bu yerleşimlere uygulama zamanı.”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, Filistin’de siyasi parçalanmaya son verilip ulusal birlik sağlanması gerektiği ancak bu şekilde İsrail ve onun ortağı olan ABD yönetiminin politika ve planlarıyla mücadele edilebileceği belirtilmişti. FHKC, ABD’nin yeni tutumunun, bu ülkenin ‘Filistin sorunu’nun çözümünde rol oynadığına dair bazı kişilerde hala var olan ‘iddialara’ son verilmesini gerekli kıldığını ifade etmişti.

Pompeo’nun açıklamasını The Jerusalem Post’a değerlendiren, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Sekreteri Saeb Erekat, Trump yönetiminin “tüm güvenilirliğini tamamen kaybettiğini ve artık barış sürecinde hiçbir rolü olmadığını” söylemiş, ABD yönetiminin yasadışı yerleşimleri desteklediğini ve işgalcilerin çıkarlarını savunduğunu ifade etmişti.

ABD’nin bu kararına İsrail’den de tepkiler yükselirken, Hadash Lideri ve Knesset üyesi Ayman Odeh, sosyal medya hesabından şu mesajı verecekti:
“Hiçbir dışişleri bakanı, İsrail’in işgal ettiği topraklarda, bağımsız bir Filistin’in kurulacağı gerçeğini değiştiremez.”

LİKUD İLHAK TASARISINI KNESSET’E SUNUYOR

Pompeo’nun açıklamasının ardından, İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, partisi Likud’un hazırladığı ve Batı Şeria’nın ilhak edilmesini teklif eden yasa tasarısının Knesset meclisine gelerek kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Times of Israel’in aktardığına göre bu yasa teklifi ABD yönetiminin yerleşim birimlerini yasadışı kabul etmeyeceklerini açıklamasından hemen sonra geldi. Yasa tasarısını hazırlayan Likud milletvekillerinden Sharren Haskel’e göre ABD’nin bu kararı Batı Şeria’da İsrail’in egemenlik kurması için büyük bir fırsat.

ABD’nin bu kararının ardından, Filistinliler sokağa dökülürken, Batı Şeria’nın Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Tulkerm kentleri ile işgal altındaki Doğu Kudüs’ün banliyölerinden Ebu Dis’te düzenlenen gösterilerde binlerce kişi sokaklara döküldü. İsrail askerleri ise Filistinlerin bu haklı protestosuna, sert bir biçimde müdahale etti. İsrail askerlerinin müdahalesi sonrası ise 60’a yakın Filistinli yaralandı.

ÇÖZÜM NEREDE?

ABD’nin mevcut yönetiminin -daha önceki bütün ABD yönetimleri gibi- İsrail’in işgalci politikalarına destek çıkmak konusundaki bu heveskar tutumu, Filistin’in ilhakı anlamına gelen “Yüzyılın Anlaşması” için gerekli zemini yaratma çabası olarak okunabilir. Gerici Körfez Emirlikleri’nin, Suudi Arabistan’ın, Türkiye de dahil olmak üzere Ortadoğu’daki bütün siyasal İslamcı iktidarların ve aktörlerin İsrail’in gizli ya da açık müttefikleri olduğu düşünülecek olursa, bu planı yırtıp atacak tek öznenin anti-emperyalizmin yükselen bayrağı olduğu açık.