'Aman Başkan Duymasın'a yasak üstüne yasak

Oyunun yönetmeni Gül Göker, Manifesto'ya yaptığı açıklamada "Malatya Hekimhan, Arapgir ve Arguvan'dan da davet geldi. Anadolu'nun bütün kentlerine oyunumuzu taşımak istiyoruz; ancak Malatya'dan da vazgeçmek istemiyoruz" diye konuştu. Ankara Birlik Tiyatrosu'nun sahnelediği "Üç Kuruşluk Diktatör" oyununun da yönetmenliğini yapan Gül Göker, bu oyun için de yargılanmıştı.

'Aman Başkan Duymasın'a yasak üstüne yasak

Ankara Birlik Tiyatrosu’nun (ABT) ‘Aman Başkan Duymasın’ isimli oyunu Malatya’da bir haftada iki defa yasaklandı.

ABT’nin ‘Aman Başkan Duymasın’ oyunu 15 Aralık’ta Malatya Kongre Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda sahnelenecekken “Tadilat yapılıyor” denilerek oyun engellendi. ABT, oyunu 14 Aralık’ta Malatya Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda sahnelemek istediğinde yine izin verilmedi. Konu Malatya İdare Mahkemesi’ne taşınırken; kararın bu akşama kadar verilmesi bekleniyor.

Ankara Birlik Tiyatrosu, Muzaffer İzgü’nün yazdığı, Gül Göker’in yönettiği ‘Aman Başkan Duymasın’ oyununun 15 Aralık Pazar günü Malatya Kongre Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda sahnelemek istemiş, oyun için 600 kişiye de bilet satılmıştı. Oyun önce ‘Salonda tadilat yapılıyor’ denilerek engellendi, ABT’nin başka bir tarih talebi de reddedildi.

Oyunun 14 Aralık Cumartesi günü Malatya Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda sahnelenmesi için Kaymakamlığa başvuruda bulunuldu. Kaymakamlık, kararı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne konuyu aktarırken; oyuna yine izin verilmedi.

‘BİR LİSTE VERİN ONLARI OYNAYALIM’

Oyunun yönetmeni Gül Göker, “İstanbul’da oyna, Ankara’da oyna ama Anadolu’ya çıkma. Oyunun adını beğenmediler mi? Ömrümün 45 yılı bu karanlıkla boğuşmakla geçti. Ne oynayalım beyler? Bir liste verin onları oynayalım! Kentleri belirleyin, onların dışına çıkmayalım!” diyerek tepki gösterdi. Ankara Birlik Tiyatrosu’nun sahnelediği “Üç Kuruşluk Diktatör” oyununun da yönetmenliğini yapan Gül Göker, bu oyun için de yargılanmıştı.

Oyunun 14 Aralık Cumartesi günü Malatya Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda sahnelenmesi için izin istendi. Yine tüm prosedürler yerine getirildi. Kaymakamlığa başvuruldu. Kaymakamlık, kararı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bıraktı. Ancak oyuna yine izin verilmedi.

Manifesto‘ya konuşan oyunun yönetmeni Gül Göker, “Bugün 16.00’ya kadar mahkemeden karar bekliyoruz, ‘yürütmenin durdurulması’ kararını alacağımızı umarak yarın akşam perde açmayı hedefliyoruz. Aksi halde Malatya Hekimhan, Arapgir ve Arguvan’dan da davet geldi. Anadolu’nun bütün kentlerine oyunumuzu taşımak istiyoruz; ancak Malatya’dan da vazgeçmek istemiyoruz” diye konuştu.

‘AMAN REİS DUYMASIN’ SERBEST

Öte yandan Turkuvaz Medya’nın televizyonlardaki amiral gemisi ATV’nin mafyatik dizisi ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ isimli dizinin kadrosuyla çekilen ‘Aman Reis Duymasın’ sinema filminin ajanslar eliyle reklamlarının yapılması ‘Aman Başkan Duymasın’ oyununa gelen yasağın bir başka boyutunu gözler önüne serdi. Mafyatik karakterlerin tatilini konu alan sinema filmi Malatya da dahil ülkenin pek çok yerinde serbestçe gösterime girecek.

Dizinin eski yapımcısı Raci Şaşmaz, Fikirtepe’de kentsel dönüşüm işine giren Pana Yapım’ın da sahibiydi. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesinde yaşanan ihtilaflar yüzünden ekonomik sorunlar yaşadığı bilinen Şaşmaz, dizi oyuncularının parasını ödeyemeyince ATV devreye girmiş ve maaşları ödemişti. ATV’nin şirketin diziden kaynaklanan borçlarıyla birlikte tüm haklarını Şaşmaz’dan devraldığı basına yansımıştı.