Bakan Kurum: O zaman bahçenizdeki yüzme havuzu da depremi tetikler

Bakan Kurum, Kanal İstanbul'un depremi tetikleme ihtimalini böyle "çürüttü": "Bahçenize yaptığınız yüzme havuzu da o zaman depremi tetikler."

Bakan Kurum: O zaman bahçenizdeki yüzme havuzu da depremi tetikler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul’un, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Projeyle ilgili hazırlanan ÇED Raporunun 1595 sayfa, ekleriyle birlikte 16 bin sayfa olduğunu söyleyen Bakan Kurum, projenin inşaatına önümüzdeki yıl içinde başlanacağını söyledi.

Projeye neden ihtiyaç duyulduğunu anlatan ve yapılan eleştirilere yanıt veren Kurum, ilk olarak “gemi trafiği” gerekçesinden söz etti. İstanbul Boğazı’nın Panama Kanalı’nın dört katı, Süveyş Kanalı’nın üç katı yoğunluğunda deniz trafiğine sahip olduğunu söyleyen Kurum “dünya mirası İstanbulumuz üzerinde büyük bir baskı ve tehdit oluşmuş durumdadır.” dedi.

‘HAVUZ’LU SAVUNMA

Kanal İstanbul’un susuzluk getireceği ve çevredeki su kaynaklarını yok edeceği yönündeki eleştirilerin de temelsiz olduğunu öne süren Kurum, projenin depremi tetikleyeceği şeklindeki endişeler ise hayli gülünç bir örnekle gidermeye çalıştı. Kurum, “Deprem 7 kilometre derinlikte olacak. Bu Kanal İstanbul nasıl depremi tetikleyecek arkadaşlar? Bahçenize yaptığınız yüzme havuzu da o zaman depremi tetikler.” diye konuştu.

“İSTER YER ALSIN İSTER ALMASIN”

Kurum, devamında İBB yönetimine yönelttiği eleştiride şu ifadeyi de kullandı:

“İBB Kanal İstanbul projesinde ister yer alsın, ister yer almasın. Bugüne kadar projeleri nasıl milletimizle yaptıysak, bundan sonrasında da yapacak güce sahibiz. Katkı yapmalarını zaten beklemiyoruz.”