CHP'den 'savaş suçu' uyarısı: Türkiye sorumlu olabilir, derinden endişeliyiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, 'Suriye Milli Ordusu' adı altında toparlanmış olan bazı grupların daha operasyon başlar başlamaz 'savaş suçu' olarak nitelendirilebilecek bazı eylemlere giriştiğine dair görüntüler olduğunu belirterek, CHP olarak "derinden endişeli" olduklarını söyledi.

CHP'den 'savaş suçu' uyarısı: Türkiye sorumlu olabilir, derinden endişeliyiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’de düzenlenen askeri harekatla ilgili olarak “harekâtın başarılı olup olmadığı tartışmalarına girmek istemediğini” dile getiren Çeviköz, “Suriye’nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgenin yaratılması hayalinin bir haftada çöktüğü görülüyor. Ancak bu bir kayıp değil. Her şeyden önce barışı yakalayacak bir fırsat doğdu ve kan dökülmesi engellendi.” değerlendirmesinde bulundu.

“DURUM VAHİM”

CHP’li Çeviköz, SDG Komutanı Mazlum Kobani’nin, aynı gün hem ABD Başkanı Donald Trump hem Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşebildiğine dikkat çekerek, “Bu önemli bir gelişmedir. Bunun Türkiye açısından çok ciddi değerlendirilmesi gerekir.” ifadesini kullanırken “ABD Başkanı aynı teşekkür notunda, hem Türkiye Cumhurbaşkanı hem de Mazlum Kobani’yi bir general olarak eşit düzeydeymiş gibi anabiliyorsa durum vahimdir.” dedi.

Çeviköz, en kısa zamanda Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik bir yoklama yapmak üzere öncü bir heyetin Şam’a gönderilmesi, kalıcı ve sürdürülebilir bir diyaloğun başlaması için ilk adımın atılması gerektiğini de ifade etti.

“BAŞLAR BAŞLAMAZ GİRİŞTİLER”

Çeviköz, cihatçı militanların Türkiye’ye sızması tehlikesinin halen mevcut olduğuna dikkat çekerken ÖSO’cu gruplara ait olduğu iddia edilen bazı şiddet ve infaz görüntüleri konusunda da “savaş suçu” uyarısı yaptı:

“Türkiye’nin kontrolündeki radikal, terörist ve cihatçı unsurların akıbeti, bütün bu unsurlar içerisinde en zorlayıcı olandır. Uluslararası basında, BM çevrelerinde bazı görüntüler ve haberler bizi derinden endişelendirmektedir. Çünkü bunlar Suriye Milli Ordusu adı altında toparlanmış olan bazı grupların daha operasyon başlar başlamaz savaş suçu olarak nitelendirilebilecek bazı eylemlere giriştiğini göstermektedir. Bu konuda uyarılar özellikle Batı’dan gelmektedir. Türkiye’nin himaye ettiği bu grupların yaptıkları eylemlerin sonunda dönüp dolaşıp Türkiye’yi sorumlu mevkine koyma riski vardır. Bizim düşüncemiz bu görüntülerin üzerine gidilmesi, bu eylemlerin sorumluların derhal tespit edilmesi ve bunların gereken cezayı mutlaka almalarıdır. Bunu yapmadığımız takdirde Türkiye’nin üzerinde çok ciddi bir savaş suçu ithamı ile karşılaşacağını hatırlatmak isterim.”