Fethullah Gülen de 'deizm'den yakındı: Metastaz yapmış kanser gibi...

15 Temmuz darbe girişiminin 1 numaralı sorumlusu olarak hakkında yakalama kararı bulunan Fethullah Gülen "deizm" için "metastaz yapmış kanser gibi bir problem" dedi.

Fethullah Gülen de 'deizm'den yakındı: Metastaz yapmış kanser gibi...

Geçtiğimiz yıl eğitimde gericiliği en çok “kaygı”landıran konu başlıklarından biri olarak sık sık gündem olan deizmin yaygınlaşması tehlikesi(!) AKP gibi Fethullah Gülen’i de endişelendirdi.

15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olarak ‘firari’ durumunda bulunan Gülen, cemaatin yayın organları tarafından yayınlanan 14 Ocak tarihli “sohbet”inde, deizm için “Şimdi çok yaygın, Türkiye’de de yaygın; toplumun hayatına hâkim oldu.” derken, “Metastaz yapmış kanser gibi, AIDS gibi olmuş bu problemleri izale etmenin yolu, şayet eğitim ise, eğitim yolu ile bu problemleri izale etmeli!..” ifadelerini kullandı.

Gülen’in konuşmasında o bölüm şöyle:

“Evet, materyalizme inhimak gibi problemler var. Düşünün belli bir boşluk değerlendirilerek, Marksizm, toplumun hayatına hâkim oldu; Leninizm, toplumun hayatına hâkim oldu… Daha çok farklı cereyanlar, toplumun hayatına hâkim oldu. Deizm, şimdi çok yaygın, Türkiye’de de yaygın; toplumun hayatına hâkim oldu. Bu, bir toplum için önemli bir problem. İnanç, çok önemli, insanı şahlandıran kanat; ona mukabil bunlar, o kanatları kıran, insanı felç eden faktörler, sebepler. Bunlara karşı makul yol nedir? Şayet insanları bu türlü dertlerden iyi reçetelerle uzaklaştırmak mümkün ise, onu uygulamalı!.. Metastaz yapmış kanser gibi, AIDS gibi olmuş bu problemleri izale etmenin yolu, şayet eğitim ise, eğitim yolu ile bu problemleri izale etmeli!..”