Sosyalist Liseliler'den açıklama: Paralı eğitim, zorunlu din dersi, staj sömürüsü çöpe, eğitime devrim gerek

Sosyalist Liseliler paralı eğitim, zorunlu din dersi ve staj sömrüsüne karşı bir bildiri yayımlayarak ''Geleceğimiz ellerimizdedir! Gelin hep beraber liselerdeki karanlığa karşı birer meşale olalım!'' çağrısında bulundu.

Sosyalist Liseliler'den açıklama: Paralı eğitim, zorunlu din dersi, staj sömürüsü çöpe, eğitime devrim gerek

Liselerde eşitlik özgürlük ve sosyalizm mücadelesi veren Sosyalist Liseliler 2019-2020 eğitim öğrenim yılı öncesinde ‘Paralı Eğitim, Zorunlu Din Dersi, Staj Sömürüsü Çöpe: Eğitime Devrim Gerek!’ başlıklı bir bildiri yayımladı.

Bildiri de memleket ve gençlik sorunları ortaklaştırılırken ”Bu düzen böyle gitmez! Geleceğimiz ellerimizdedir! Gelin hep beraber liselerdeki karanlığa karşı birer meşale olalım!’’ diyen Sosyalist Liseliler gericiliğe, piyasacılığa, geleceksizliğe ve staj sömürüsüne karşı tüm liseli sıra arkadaşlarını mücadeleye çağırdı.

Bildirinin tamamı ise şöyle:

”
Paralı Eğitim, Zorunlu Din Dersi, Staj Sömürüsü Çöpe:
Eğitime Devrim Gerek!

Memlekette gittikçe artan gericilik, piyasacılık, sömürü, liselerde de kendine yer bulmaktadır. Bunların sonucu olarak eğitim kalitesi diye bir şey kalmamıştır, eğitim sistemi çökmüştür.

AKP iktidarı, kendi düşüncelerine uygun bir nesil yaratmak için liselerde de bir politika izlemektedir. Bu izledikleri politika, zorunlu din dersleridir, okullara soktukları takkeli, çember sakallı, cemaatçi ‘öğretmenlerdir.’

AKP iktidarı, piyasacılıktan bıkmamıştır. Memleketin dört bir yanı emperyalist şirketlere peşkeş çekilmiş, daha yeni Kaz Dağları, Kanadalı bir şirketin altın madeni arama hayalleri için düpedüz ‘satılmıştır’. AKP’nin liselerde izlediği piyasacılık politikası ise her yere mantarlar gibi dikilen özel okullardır.

Bu düzen insanın insana kulluğu ve sömürüsü üzerine kuruludur. Öyle ki, meslek liseli öğrenciler staj adı altında iş yerlerinde asgari ücretin dörtte birine mahkûm bırakılarak çalıştırılmaktadır. Okullarda üretmekte, karşılığında bir şey almamaktadır.

Bu yapılanlar sebebiyle eğitim sisteminin çökmesi kaçınılmazdır. Eğitim sistemi adım adım olarak çökertilmiştir. AKP iktidarı kendi ‘dindar ve kindar’ liselisini yetiştirmek amacıyla müfredatın içini bilimsellikten boşaltmıştır. Liseli gençlik sorgulamayan, araştırmayan, üretmeyen bir hâle getirilmek istenmiştir.

Memlekette ekonomik krizin sancıları yaşanırken halk ve gençlilk işsizlik ve yoksullukla boğuşmaktadır. Bu durum da biz liselilere gelecek kaygısı olarak yansımaktadır. Sürekli değişen eğitim ve sınav sistemi, gençliğin aklını karıştırmakta, gençlik her sene yeni müfredatlarla, yeni sınav sistemine hazırlanmaktadır. Yapboz haline gelen, sürekli değişen eğitim sistemi, gençliği daha fazla geleceksizliğe sürüklemektedir.

Bu kapitalist düzenin ve onun temsilcisi AKP iktidarının memleketi ve liseleri getirdiği yer burasıdır. Her yanından yobazlık akanlar, paralı eğitim ile eşitsizlikler yaratanlar, bizleri kendilerine ücretli köleler haline getirenler bizlere bir gelecek sunamazlar.

Bu düzen böyle gitmez! Geleceğimiz ellerimizdedir! Gelin hep beraber liselerdeki karanlığa karşı birer meşale olalım!
Paralı eğitim, zorunlu din dersi, staj sömürüsü çöpe! Eğitime devrim gerek!

Sosyalist Liseliler”