TBMM Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliğini onayladı

Kuzey Makedonya'nın NATO'ya üyelik protokolünün onaylanmasına ilişkin yasa TBMM’de 254 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. AKP, CHP, MHP ve 'İyi' Parti, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğine tam destek verdi.

TBMM Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliğini onayladı

Kuzey Makedonya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’ kabul edilerek yasalaştı.

Sputnik Türkiye‘den Yurdagül Şimşek’in haberine göre, AKP Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve NATO Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını hatırlatarak, “Türkiye, NATO’nun çok güçlü ve önemli bir üyesidir. Balkanların güvenliği ve istikrarı Avrupa ve bölgemiz için çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin NATO’ya 30’uncu ülke olarak katılmasını desteklediklerini kaydeden Bak, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Zvonko Mucinski’nin de Meclis’teki bu görüşmeleri takip ettiğini kaydetti.

CHP MEMNUN, HDP’DEN ‘ŞERH’

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin de 2008 Bükreş Zirvesi’nde alınan karar uyarınca, Kuzey Atlantik Anlaşmasına Kuzey Makedonya’nın katılımına ilişkin protokolün 6 Şubat 2019 tarihinde NATO karargâhında tüm müttefikler tarafından imzalanmasının, Balkanlardaki “barış ve istikrarın, güvenliğin sağlanması bağlamında Türkiye için de çok stratejik bir öncelik” olduğunu söyledi. Şahin, “Ülkemizde de yaşayan binlerce muhacir vatandaşımızı ilgilendiren bu katılım kararı, üyesi olduğumuz NATO’nun genişlemesi ve güçlenmesi adına olumlu bir adım olarak tahlil ediliyor. CHP olarak, Kuzey Makedonya dâhil tüm Balkan ülkelerin NATO ve Avrupa Birliğine katılımını desteklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ise protokolün onaylanmasına karşı çıkarak, “Şerhimiz var bu konuda. Sadece Libya ve Afganistan’da NATO’nun yaptıklarına bakarsanız, girdiği herhangi bir yerde güvenlik veyahut da istikrar sağlayamadığı görülmüştür. Biz grup olarak bu protokole karşı oy vereceğimizi şimdiden ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerden sonra yapılan oylamaya 262 milletvekili katıldı. Kuzey Makedonya’nın NATO’ya üyelik protokolünün onaylanmasına ilişkin yasaya 254 kabul, 7 ret, 1 de çekimser oy çıktı. Böylece TBMM, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğine onay vermiş oldu.

MAKEDON HALKI REDDETMİŞTİ

Yeni ismiyle Kuzey Makedonya, NATO’ya üyelik protokolünü Şubat ayında imzalamıştı. NATO’nun 29 üyesinin temsilcileri, Kuzey Makedonya’nın ittifaka katılımı konusunda bir protokol imzaladı. Eski Yugoslavya ülkesi, bütün NATO üyelerinin onayından sonra, ittifakın 30’uncu üyesi olmaya hazırlanıyor.

Makedon halkının büyük çoğunluğu 30 Eylül 2018’de yapılan referandumda NATO ve Avrupa Birliği üyeliğinin yanı sıra bir isim değişikliğini reddetmişti. Ancak Makedon parlamentosu, 11 Ocak’ta anayasa değişikliğini oylayarak ülkenin isminin değişmesini kabul etmiş, Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmayan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin önünde de böylece bir engel kalmamıştı.