ABD-Çin ticaret anlaşması 15 Ocak'ta

Trump, ticaret anlaşmasının Beyaz Saray’da imzalanacağını ve anlaşmanın ikinci aşaması için Pekin’e gideceğini duyurdu.

ABD-Çin ticaret anlaşması 15 Ocak'ta

ABD Başkanı Donald Trump Çin’in daha düşük tarifeler karşılığında ABD’den tarım ürünleri alımını artıracağı birinci aşama ticaret anlaşmasını 15 Ocak’ta imzalayacağını açıkladı. Çin tarafından anlaşmanın gününe yönelik bir teyit açıklaması yapılmadı.

Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada imza protokolünün Beyaz Saray’da gerçekleşeceğini belirterek, anlaşmanın ikinci aşamasına yönelik müzakereleri gerçekleştirmek için Pekin’e gideceğini söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı ve Çin Dışişleri Bakanlığı anlaşmanın gününe yönelik teyit taleplerini yanıtsız bırakarak, protokole dair bir açıklamada bulunmadı. Çin Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, haftalık basın toplantısının Perşembe gününe ertelendiğini bildirmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise düzenli bilgilendirmesini Perşembe günü saat 3’te gerçekleştirecek.

Anlaşmanın gününe yönelik bilginin Çin tarafından henüz teyit edilmemesine rağmen, Pekin de anlaşma taraftarı olduğunu belirtti. Salı günü People’s Daily ‘nin manşetinde, “Herkesin dileği Çin ve ABD’nin birinci aşama ticaret anlaşmasını imzalaması yönünde” şeklinde bir yorum yer almıştı.

Anlaşma, ABD’nin akıllı telefonlar ve oyuncakları içeren 160 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacağı bildirilen tarifeleri ertelemesi ve bazı mevcut tarifelerin oranlarını düşürmesiyle 13 Aralık’ta duyurulmuştu.

Çin, ABD’den ithal ettiği tarım ürünlerinin miktarı, fikri ve sınai mülkiyet hakları, teknoloji transferi ve para birimi pratiklerine yönelik bazı taahhütlerde bulunmuştu.