Barzani: ABD en temel müttefikimiz, büyükelçiliğe saldırılar kabul edilemez

Barzani, ABD Büyükelçiliğine yönelik eylemler için "kabul edilemez" derken, Irak'taki ABD varlığının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Barzani: ABD en temel müttefikimiz, büyükelçiliğe saldırılar kabul edilemez

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik protesto eylemlerinden rahatsız oldu.

Rudaw‘da yer alan habere göre, konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Barzani, “Sivil gösteri ve toplantılar anayasal bir haktır. Fakat elçilik ve diplomatik temsilcilere karşı şiddete yönelme, saldırma ve sorumsuzca yaklaşımlar çok tehlikeli gelişmelerdir. ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı ve akabinde yaşanan gelişmeleri endişe ile izliyoruz ki tamamıyla kabul edilemez olan bu durum Irak’ın çıkarlarını da tehlikeye atmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ABD’nin Irak’ın kurtuluşu ve El Kaide ile IŞİD terörüne karşı mücadelede Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin en temel müttefiklerinden biri olduğunu” öne süren Barzani, “Terör tehdidine karşı mücadele ve çıkarların korunması için Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin hala ABD ve Uluslararası Koalisyon’un desteğine ihtiyacı var” dedi.

Iraklı yetkililere de seslenen Neçirvan Barzani, “Diplomatik temsilciler Irak’ın misafirleridir, korunmalı ve saygı duyulmalıdırlar. Yektili taraflardan görevlerine sahip çıkarak koruma görevlerini yerine getirmelerini, elçilik, yabancı kurum ve diplomatik temsilcilere yönelik saldırılara izin vermemelerini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.