NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten S-400 yorumu: Bizim için sorun oluşturdu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye'nin S-400 savunma sistemlerini alması bizler için sorun oluşturdu." diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten S-400 yorumu: Bizim için sorun oluşturdu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’da ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Stoltenberg, “Türkiye çok değer verdiğimiz müttefiktir, ortaklarla çok fazla koronavirüs desteğiyle mücadelemize destek vermiştir. Afganistan, Kosova ve Irak’ta da NATO’ya katkıda bulunuyor. NATO da Türkiye’ye katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Polonya, bir duyuruda bulundu, deniz devriye hava aracını kullanacağını söyledi. Bugün Doğu Akdeniz’de bazı gerilimlerle karşı karşıyayız. Güvenli bir çağrı hattı oluşturuldu, 7/24 açık bir hat bu. Her iki müttefiki de çabalarından ötürü kutluyorum. Umudum, temelde yatan uyuşmazlıkların şu an ele alınabilir olması.

Türkiye’nin S-400 alımının konusu, ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Ama S-400 hava savunma sistemi NATO’nun hava savunma sistemiyle uyuşmuyor. Türkiye’nin S-400 savunma sistemlerini alması bizler için sorun oluşturdu. Türkiye’nin S-400 konusunda alternatifler bulması için çağrı yaptık.”

Stoltenberg Dağlık Karabağ’daki duruma dair de, “Durumu dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Daha fazla şiddet, saldırı görünce endişeleniyoruz. Ölen ve yaralananların sayısının arttığını gördükçe endişelerimiz artıyor. Bu mücadeleler kritik altyapıya zarar verme riskini de taşır. İlgili tüm taraflara net bir mesaj veriyoruz. Hemen savaşın durdurulması, barışçıl, müzakereye dayanan çözümün bulunması için tüm mücadeleyi veriririz. Hem oradakiler için tehlikeli hem de tüm NATO müttefikleri için tehlikeli bir durumdur.” ifadelerini kullandı.