Sağlık Bakanı: Virüs ülkemizi kuşattı, sayı daha da artacak

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs'le ilgili açıklamasında "Tedbirsizlik yüzünden koronavirüs ülkemizin etrafını kuşattı" dedi, İran ve İtalya'yı suçladı.

Sağlık Bakanı: Virüs ülkemizi kuşattı, sayı daha da artacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özellikle İran ve İtalya’da ölü ve vaka sayısı artmaya başlayan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınınına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Türkiye’de tespit edilmiş bir vaka bulunmadığını ancak yurt dışından gelişler yoluyla bunun gerçekleşebileceğini belirten Bakan Koca, “Avrupa ve İtalya tedbirlerinde ağır davrandı ve ağır davranmaya devam ettiğini de görüyoruz. Avrupa Çin’le ilişkisini kesmedi, İtalya ile ilişkisini kesmedi. Eğer biz İran ile 16 gün önce sınırlarımızı kapatmamış olsaydık, bu dönemde haftada ortalama 50 bin kişi girecekti. Ve şu an biz burada Türkiye’nin birçok bölgesinde bu salgını görür olacaktık. Bu süreçte sorun giderek küresel sorun haline geldi. 106 ülkede görülmüş olması, Türkiye’de görülmemiş olması erken dönemde benzer şekilde hiçbir ülkenin ilişkilerini kesme noktasında katı davranmamış olmasındandır. Biz de gecikmeli kapatma yapsaydık İran gibi, İtalya gibi bir ülke haline gelebilirdik.” dedi.

“ÜLKEMİZİ KUŞATTI”

Ülkelerdeki vaka artış sayılarını paylaşan Koca, “Giderek bu sayı daha büyük oranda artıyor ve daha da artacak. Fransa ve Almanya’daki artışın daha yüksek olduğu görülüyor. O nedenle sorunun küresel olduğunu, mücadelemizin de ulusal olduğunu söylemek istiyorum. Tedbirsizlik yüzünden koronavirüs ülkemizin etrafını kuşattı. Bu süreçte biz bu mücadeleyi ulusal, yerel, kendi vatandaşımızla birliktelikle aşabiliriz. Risklerin somut olduğunu, kuralların da basit olduğunu özelikle söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışından gelen vatandaşlara 14 gün evlerinden çıkmama çağrısı yapan Koca “Virüs gelecekse yurt dışına giriş çıkıştan gelecek. Virüsün olduğu ülkelere seyahatler ertelenmelidir.” diye konuştu.

ÜMRANİYE’DE ÖLENLER VAR İDDİASINA İLİŞKİN: SADECE TİYATRO

Koronavirüs salgınının Türkiye’ye geldiği ve vakaların saklandığı yönünde sosyal medyada dönen iddialara tepki gösteren Koca şunları söyledi:

Sahada şüpheli görülen vakaları alınan tedbirleri pozitif vaka gibi sosyal medyada yayanları görüyoruz. Bunlar, vatandaşlarımızda gereksiz tedirginlik oluşturmaktadır. Bu durumda tulumun giyilmiş olmasıyla burada kesin evet pozitif bir vaka var gibi algılanmamasını, özellikle sağlık çalışanımıza bulaşmaması için alınan tedbirin ve bu tedbire nasıl yaklaşmakta olduğumuzun bir göstergesi.  İstanbul Ümraniye’de ölen vakaların olduğuna dair yaygın bir whatsapp grubunun olduğunu artık bilmeyen olmadığını… Emin olun sadece tiyatro. O kişinin emniyet tarafından yakalanacağına inanıyorum. Ben tiyatrocu olduğuna da eminim.