TTB'den Sağlık Bakanlığı'na koronavirüs soruları

TTB, "Salgın durumunda tanı için test sayısı yeterli olacak mı?" sorusunu sordu ve ekledi 'Testlerde bir sıkıntı mı var?’ şüphesi yayılıyor.

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na koronavirüs soruları

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’na Koronavirüs (KOVİD-19) testlerine ilişkin sorular yöneltti. TTB, “Salgın durumunda tanı için test sayısı yeterli olacak mı?” sorusunu sordu ve ekledi ‘Testlerde bir sıkıntı mı var?’ şüphesi yayılıyor.

Türkiye’nin komşusu Yunanistan, İran, Ermenistan, Irak, Azerbaycan ve Gürcistan ve Bulgaristan’da Koronavirüs tespit edildi. TTB, bu gelişmeler üzerine dün yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’na ‘ortak çalışma grubu’ oluşturulmasını teklif etti. Koronavirüs’e ilişkin sorular yöneltti.

Kamuoyunda virüse ilişkin şüphelerin olduğunu söyleyen TTB, “Dünya Sağlık Örgütü henüz COVID-19 olgusu saptanmamış ülkeler için tanı kapasitenin artırılmasını ve taramaların sıklaştırılmasını önermektedir. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yürütülen hazırlıklara ilişkin olarak sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzeme temini konusunda sıkıntı yaşamayacağını ifade etmektedir” dedi.

TTB, Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • Test yapılan merkez sayısı arttırılacak mı?
  • Salgın durumunda tanı için test sayısı yeterli olacak mı?
  • Hastanelere ve ASM’lere kişisel koruyucu malzeme dağıtıldı mı?
  • Van gibi sınırdaki illerde influenza benzeri hastalık (ILI-Influenza Like Illness) ve ağır solunum yetmezliği hastalığı sürveyansı (SARI-Severe Acute Respiratory Infection) yapılıyor mu? Şu anda yapılmıyor ise yapılması planlanıyor mu?

TTB:SAĞLIK BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİ TEKLİFİMİZE YANIT VERMEDİ

Türk Tabipleri Birliği olarak geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’na yeni koronavirüs enfeksiyonu konusunda işbirliği dileğimizi ileten bir mektup yazmıştık. Maalesef hala bu mektuba yanıt alabilmiş değiliz. Bakanlıktan süreci başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütleriyle paylaşarak yönetmesini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bilgilendirmesini talep ediyoruz.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yayınladığı koronavirüs haritasına ulaşmak için tıklayınız