TÜİK 'mucize'sine karşı gerçekler: İşsiz sayısı 13 milyonu aştı

DİSK, TÜİK'in rakamları üzerine raporunu açıkladı: "Covid-19 salgını büyük bir istihdam depremine yol açmış, yüz binlerce işyeri kapanmış, devasa bir iş ve istihdam kaybı yaşanmışken TÜİK bir mucizeye imza atmış ve işsizliği düşürmüş!"

TÜİK 'mucize'sine karşı gerçekler: İşsiz sayısı 13 milyonu aştı

TÜİK’in bugün açıkladığı, işsizlik oranının mart ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine düşüş gösterdiğine ilişkin rakamlar DİSK-Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayınlanan İşsizlik ve İstihdam Görünümü Raporu ile yalanlandı.

Raporda TÜİK’in rakamları için şöyle denildi:

‘TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranı ve sayısı Covid-19’un yarattığı depremi yansıtmayacak kadar düşük açıklandı. Covid-19 salgını büyük bir istihdam depremine yol açmış, yüz binlerce işyeri kapanmış, devasa bir iş ve istihdam kaybı yaşanmışken TÜİK bir mucizeye imza atmış ve işsizliği düşürmüş! İstihdamda yaşanan büyük kayba rağmen TÜİK’in işsizliği düşürmesi sadece teknik bir konudur. Gerçekle ilgisi yoktur. Bu nedenle TÜİK yöntemiyle istihdam ve iş kaybının gerçek boyutlarını anlamak mümkün değil’

TÜİK’in Mart 2020 dönemine ait Haziran 2020 HİA sonuçlarında yer alan dar tanımlı (resmî) işsizlik oranı ve işsiz sayısı yaşanan istihdam ve iş kaybını yansıtmayan ve tamamen işsizlik hesaplama tekniğinin yetersizliğinden kaynaklanan bir sonuçtur.”

GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 13 MİLYON

TÜİK verilerinin hatırlatıldığı raporda, geniş tanımlı işsizlik verileri açıklanırken şöyle denildi:

“ILO metodolojisinden yararlanarak yaptığımız hesaplamaya göre Covid-19 nedeniyle meydana gelen eşdeğer iş kaybı 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Mart 2019’a göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon artarak revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı (tam zamanlı istihdam kaybı dahil) 13 milyon 385 bine yükseldi. 33 milyon 966 milyon olarak dikkate aldığımız geniş işgücüne göre revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik (istihdam kaybı dahil) oranı ise yüzde 39 olarak hesaplandı.”

TOPLAM İŞGÜCÜ 2 MİLYON AZALDI

‘Toplam işgücünün 2 milyon 235 bin azalarak 32 milyon 339 binden 30 milyon 104 bine gerilediği belirtilen raporda şöyle devam edildi:

“İşgücüne katılım oranında büyük düşüş yaşandı. Yüzde 52,9 olan işgücüne katılma oranı yüzde 48,4’e geriledi. İşbaşında olanların sayısı son 1 yılda 4 milyon 502 bin azaldı. Mart 2019’da 27 milyon 7 bin olan işbaşında olanların sayısı Mart 2020’de 22 milyon 505 bine geriledi. Ücretsiz izin uygulamalarının başlamasıyla beklendiği üzere işbaşında olanların sayısında ciddi düşüşler meydana geldi”

İSTİHDAM SERT ŞEKİLDE DÜŞTÜ

İstihdam sayılarında sert bir düşüşün gözlemlendiği belirtilen veriler ise şöyle aktarıldı:

”2018 krizi nedeniyle Türkiye ekonomisi uzun bir süredir istihdam yaratma kapasitesini kaybetmiş durumdaydı. Covdi-19’un etkisiyle istihdam kaybı daha da dramatik bir hal aldı. Mart 2019’da 27 milyon 795 bin olan mevsim etkisinden arındırılmamış istihdam son bir yılda 1 milyon 662 bin azalarak 26 milyon 133 bine geriledi.”