Unutmadık: Seyrettiler, yakılanları suçladılar

Sivas Katliamı sırasında Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel'in 35 kişinin katledildiği olayın ardından sarfettiği skandal sözler hafızalarda.

Unutmadık: Seyrettiler, yakılanları suçladılar

27 yıl önce bugün 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin can verdiği Sivas Katliamı sırasında, yaşananları Ankara’dan izlemekle yetinen devlet görevlilerinin başında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel geliyordu. Türkiye sağının 40 yılına damga vurmuş, sermaye devletinin büyük hizmetkarlarından biri olan Demirel’in katliam sonrası sarfettiği sözler hafızalarda yerini koruyor.

1980 öncesinde Milliyetçi Cephe hükümetlerinin büyük ortağı olduğu dönemde, faşistlerin düzenlediği katliamlar için “Bana sağcılar, milliyetçiler cinayet işliyor dedirtemezsiniz” demesiyle hatırlanan Demirel, Sivas Katliamı sonrasında yaptığı açıklama ile şaşırtmamıştı.

“Sivas Valisi ve İçişleri Bakanı ile görüştüm. Gerekli önlem alındı. Fevkalede hassas bir konu” diyen Demirel, kan isteyen binlerce şeriatçının ayaklanmasını “Halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyiniz” diye normalleştirmiş ve devamla “Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş… Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır… Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır”demişti.