AFAD'dan geliyoruz dediler: Köylüyü eve kapatıp kaçak kazı yaptılar

Dolandırıcılar, köylüleri bölgeden uzak tutabilmek için de köy muhtarına cami hoparlöründen gaz sızıntısından dolayı köylülerin zarar görmemesi için evlerinde kalmaları yönünde anons yaptırdı.

AFAD'dan geliyoruz dediler: Köylüyü eve kapatıp kaçak kazı yaptılar

Kastamonu’da duyanları hayrete düşüren bir dolandırıcılık öyküsü yaşandı.

Kendilerini AFAD görevlisi olarak tanıtarak köylülere bölgede heyelan ile deprem önleyici çalışmalar yapacaklarını söyleyen 11 kişilik dolandırıcı çetesi, camiden anons yaparak iş makinalarıyla ormanlık alanda kaçak kazıya başladı. Jandarma ekiplerinin olay anında müdahale ettiği dolandırıcıların arasında kamu personellerinin de olduğunu öğrenildi.

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde aralarında kamu çalışanlarının da olduğu 11 kişilik bir grup öyle bir dolandırıcılık yaptı ki köy halkı 3 gün boyunca korkudan kapılarını camlarını açamadı.

İçişleri Bakanlığına bağlı AFAD Başkanlığından görevli olarak geldiklerini söyleyen 11 kişilik şebeke, Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Kavak köyünde geçtiğimiz pazar günü “incelemelerde” bulundu.

Ardından köy halkı ile görüşen dolandırıcılar, internette hazırladıkları sahte evrakları köylülere göstererek bölgede heyelan ve deprem önleyici, yer altındaki gazları çıkarıcı çalışmalar yapacaklarını belirttiler.

Köylüleri söylediklerine inandıran 11 kişilik şebeke, görüşmeden 3 gün sonra kepçe, delme makinesi gibi iş makineleri ve araçlarla kaçak kazı yapacakları ormanlık alana gittiler.

AĞAÇLARI KESİP, 3 GÜN KAZI YAPTILAR

Ormanlık arazide çadırlar kuran dolandırıcılar, ağaçları kesip yaklaşık 400 metre yol açarak iki ayrı bölgede kaçı çalışması başlattı. 3 gün boyunca kazı çalışmalarını bölgede sürdüren şebeke, köylüleri bölgeden uzak tutabilmek için de köy muhtarına cami hoparlöründen gaz sızıntısından dolayı köylülerin zarar görmemesi için evlerinde kalmaları yönünde anons dahi yaptırdı.

Bölgede rahat çalışabilmek için camiden yapılan anonsta köy halkının ve hayvanlarının kazı yapılan bölgeye gitmelerinin tehlikeli ve yasak olduğunu ilan ettiren şebeke, bu zaman zarfında 20 metre ve 100 metre derinliğinde çukurlar açarak kazı çalışmalarını sürdürdü.

ARALARINDA KAMU GÖREVLİLERİ VE KAMUDAN EMEKLİ İSİMLER DE VAR

Köydeki durumu haber alan Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, çalışmanın yapıldığı alana giderek yaptıkları kontrollerde AFAD Başkanlığı tarafından böyle bir görevlendirme yapılmadığını, aralarında kamu görevlileri ve emeklilerin de bulunduğu şahısların AFAD’ta çalışmadıklarını belirledi.

Kendilerine sunulan tüm yazı ve belgelerin internet ortamında hazırlandığını ve belgelerin sahte olduğunu tespit eden Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kaçak kazı yapan ve ormanlık alana zarar veren Ü.F. (45), H.T. (40), O.Ö. (35), T.Y. (43), O.Ç. (40), K.L. (34), Ö.S. (38), İ.Ü. (37), S.Y. (30), G.D. (28) ve M.K.’yi (45) gözaltına aldı. Şahısların kendilerine resmi görevli süsü vererek define aramak amacıyla iş makineleri yardımıyla kazı yaptıklarını belirleyen jandarma ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bölgede yaptıkları aramada ruhsatsız silahlar, kazı amaçlı malzemeler ile kazıda kullandıkları iş makineleri ile araçlara da el koydu. Şahısların emniyetteki işlemleri devam ediyor