Afrikalı gençten Macron'a tokat gibi cevap: Afrika olmasaydı Fransa olmazdı

Fransa'nın Montpellier kentinde Afrikalı devletlerin liderlerinin katılmadığı Afrika-Fransa zirvesi düzenlendi. Yapılan zirveye Afrikalı gençler de katıldı.

Afrikalı gençten Macron'a tokat gibi cevap: Afrika olmasaydı Fransa olmazdı

Fransa’nın Montpellier kentinde Afrikalı gençlerin katıldığı ve Afrikalı ülkelerin devlet başkanlarının yer almadığı Afrika-Fransa Zirvesi düzenlendi.

Zirvede yer alan tek cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron, burada yaptığı konuşmada, Mali’deki askeri üsleri mümkün olan en hızlı şekilde kapatmak istediğini ancak “‘güçlü devletin” ve “yatırım projelerinin” olması gerektiğini söyledi.

“Fransa’nın uzun süre Mali’de kalma hedefi yok.” ifadesini kullanan Macron, hedefinin Afrika topraklarında ebediyen askeri üslere sahip olmak olmadığını belirtti.

Macron, ülkesinin herhangi bir rejimi desteklemek için değil terörle mücadele etmek için Afrika’da bulunduğunu dile getirdi.

Fransız ordusunun Mali hükümetinin talebi üzerine Mali’de bulunduğunu ifade eden Macron, Afrikalı hükümetlere yatırım anlamında desteklerini azalttıklarını, bundan sonra sivil toplumla projeler yürütmek istediklerini anlattı.

Öte yandan, zirvede Macron ile Afrikalı bir gencin arasında geçen diyalog dikkati çekti.

Afrikalı genç, “Sahel’de yaşananlar, Libya’da yapılanların bir sonucu. Libya’daki müdahalede, (Fransa) Afrika Birliğinin varlığını unuttu. ‘Mali’ye yardım etmek için Mali’deyiz, Sahel bölgesine gelmeseydik şu an Mali’de hükümet olmayacaktı’ bunu söylemeyi seviyorsunuz. Ama Afrikalılar olmasaydı bugün Fransa’nın olmayacağını söylemek istiyorum. Bize yardım etmeye geldiğinizi söylemekten vazgeçin. Terörizm sadece Mali’yi tehdit etmiyor sizi de tehdit ediyor. Bizi mağdur pozisyonuna sokarak suçlu hissettirmeyi bırakın.” dedi.