"Bize 'Niye bağış topluyorsunuz?' diyorlar, insanlar yardım etmek istiyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, doğal afet zamanlarında toplanan paralarla ilgili konuştu

Bazı kişilerin kendilerine “Niye bağış topluyorsunuz?” şeklinde sözler söylediğini belirten Soylu, “İnsanlar yardım etmek istiyor. Telefon açıyor, diyor ki; ‘Ben nasıl yardımcı olayım’. Bizim gelen bağışları koordine etme gibi sorumluğumuz var ama aynı zamanda yapılacak bağışları da yönlendirme gibi bir sorumluğumuz var.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Soylu, deprem ve afet durumları için hazırlanan mobil uygulamanın tamamlandığını belirterek, “Programımız hakikaten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) çok büyük işe yarayacak. Deprem oldu; deprem olur olmaz programımız bize ne yapacağımızı hatırlatacak. Bizi hemen alacak, navigasyonla toplanma alanına götürecek” dedi.

Bakan Soylu, Türkiye Belediye Birliği tarafından alınan 5 mobil mutfak TIR’ının AFAD’a teslim edildiği ve kentsel arama kurtarma ekiplerine akreditasyon sertifikalarının verildiği törene katıldı. Burada konuşan Bakan Soylu, her afet sonrası afet içinde ve sonrasında yaptıkları faaliyetin özetini çıkardıklarını, hangi tecrübeler ile karşı karşıya kaldıklarını değerlendirdiklerini söyledi.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BUNUN ÖRNEĞİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Soylu, yaklaşık 1500’ün üzerindeki iş yeri sahibinin hasarlarını karşıladıklarını belirterek “Dünyanın hiçbir yerinde bunun örneği söz konusu değildir” dedi.

Süleyman Soylu, “2 bine kadar aracın maliyetlerinin yüzde 70-75’ini karşıladık ve tamamladık. Araçlar pert oldu, denize, dereye sürüklendiler veya hasar gördüler. Yaklaşık 1500’ün üzerindeki iş yeri sahibinin yine hasarlarının yüzde yüzünü tamamlamış olduk. Ortalama, kiminin 2 milyon, kiminin 3 milyon, kiminin 4 milyona kadar, kiminin 50, 150, 350 bin liraya kadar hasarlarının tamamını karşıladık ve bitirdik. Dünyanın hiçbir yerinde bunun örneği söz konusu değildir” diye konuştu.

“İNSANLAR YARDIM ETMEK İSTİYOR”

Bakan Soylu, bazı kişilerin kendilerine “Niye bağış topluyorsunuz?” şeklinde sözler söylediğini belirterek, “İnsanlar yardım etmek istiyor. Telefon açıyor, diyor ki; ‘Ben nasıl yardımcı olayım’. Bizim gelen bağışları koordine etme gibi sorumluğumuz var ama aynı zamanda yapılacak bağışları da yönlendirme gibi bir sorumluğumuz var. Şu anda 946 milyona ulaştı en son. Bugün de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Memur-Sen yardım yapacak. Katar toplam 30 milyon dolar yardım yaptı. Kuveyt 5 milyon dolar AFAD’a, 5 milyon dolar Kızılay’a yardım yaptı” dedi.