Cezaevinde işkence görüntülerinin basına düşmesinin ardından soruşturma açıldı

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'da cezaevinde işkence ve tecavüz görüntülerinin gerçekliğinin teyit edilmesi halinde soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Cezaevinde işkence görüntülerinin basına düşmesinin ardından soruşturma açıldı

Rusya’da bir cezaevinde çekildiği belirtilen çok sayıda işkence ve tecavüz görüntüsü sızdırıldı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, görüntülerin gerçekliğinin teyit edilmesi halinde soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Ellerinde 1000’den fazla videoyu içeren 40 gigabaytlık görüntü olduğunu söyleyen insan hakları örgütü, bu görüntülerde yüzlerce insanın işkence gördüğünün kanıtlandığını belirtti. Gulagu.net, görüntülerin bir dönem Saratov cezaevinde kalan Belaruslu bir muhbir tarafından sızdırıldığını da savundu.

Yayınlanan görüntülerden birinde, Saratov kentindeki cezaevinde çıplak bir erkek mahkumun bir sopayla istismar edildiği görülüyor. Bir diğer görüntüde, bir mahkum elleri arkasından bağlı şekilde yüz üstü yatıyor, bir gardiyan çizmelerini sırtına bastırıyor.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Rus basınının habere yer vermesinin ardından Kremlin’den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü “Eğer bu materyalin gerçekliği teyit edilirse bu, ciddi bir soruşturmanın gerekçesi olur” dedi. Peskov, Federal Cezaevi Hizmetleri’nin meseleyi incelediğini, iddiaları doğrulamak için cezaevine bir ekip gönderdiğini söyledi. Aynı zamanda, savcılığın da inceleme başlattığı belirtiliyor. Interfax ajansı, Federal Cezaevi Hizmetleri’nin Saratov bölgesi başkanı Alexei Fedotov’un dün gece istifa ettiğini de duyurdu.