Eğitim Sen: İktidarın eğitim politikası çöktü

Eğitim Sen, İstanbul ve Adana'da yaptıkları açıklama ile iktidarın eğitim politikalarının çöktüğünü belirterek, yaşanan sorunları sıraladı.

Eğitim Sen: İktidarın eğitim politikası çöktü

Eğitim Sen, İstanbul ve Adana’da yaptıkları açıklama ile iktidarın eğitim politikalarının çöktüğünü belirterek, yaşanan sorunları sıraladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 2 Nolu Şubesi, Kadıköy’de bulunan binalarında eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Eğitim Sen Şube Başkanı Çayan Çalık, pandemi sürecinde eğitim ve sağlık alanlarında iktidarın politikalarının çöktüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamalarıyla öğrenci, veli ve eğitim emekçilerinin sağlığını tehlikeye attığını belirten Çalık, “Milyonlarca öğrencinin eğitim hakkı yok sayıldı” dedi.

ÖNLEMLER

Yüz yüze eğitime devam edecek altyapının oluşturulmadığını söyleyen Çalık, “2021-2022 eğitim öğretim yılı Eylül ayında yüz yüze başladı. Salgının başından beri yüz yüze eğitimi talep eden, okulların kapatılmaması gerektiğini sürekli vurgulayan bir sendika olarak yüz yüze eğitime geçişin zorunluluğun Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) tarafından da kabul edildiğini gördük. Ancak okulların açılmasının tek başına yetmeyeceğini, kronik sorunların salgınla birlikte daha da ağırlaşacağını somut tespitlerimizle hiçbir adımın atılmadığını gördük” dedi.

TESPİTLER

Çalık, son 2 ayda yüz yüze eğitim sürecinde yaptıkları tespitleri şöyle sıraladı: “Örgütlenme bölgemizde 472 sınıf uzaktan eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Salgında yüzbinlerce öğrencimizin öğretmen ihtiyacı daha da artmıştır. 2022 bütçesinde yüzde 11,5 oranında bir artışla en az 170 bin öğretmen ataması gerçekleştirilebilecek iken yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Bugün Türkiye genelinde sayıları her geçen gün artarak, sınıflar karantinaya alınmaktadır. 12 Kasım 2021 tarihine kadar ülkemizde binlerce derslik alınmayan önlemler neticesinde uzaktan eğitime geçmek zorunda kalmıştır.”

ADANA

Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği de, “Eğitim ve öğretim yaşanan sorunları çözün” diyerek, Eğitim Sen Adana Şube binasında yaptıkları basın açıklaması ile eğitimdeki sorunlara dikkat çekti. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, pandemi koşullarında okullarda verilen eğitim-öğretimin, iki buçuk aylık ilk ara dönemini tamamladıklarını dile getirdi.

‘SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ’

Eğitim Sen olarak belirttikleri hiç bir önlemin bu süre boyunca alınmadığını aktaran Kaya, “Ek derslik ihtiyacı karşılanmamış, sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, bir çok okulda maske, hijyen malzemesi eksikliği, havalandırmada yaşanan sorunlar, zamanında yapılmayan tadilat nedeniyle farklı iki okulun birleştirilmesi, pansiyonlu okullarda koşulların toplu yaşamaya uygun hale getirilmemesi, servis gibi taşıma araçlarında gerekli düzenlemeler yapılmamış, yardımcı hizmetli eksikliği, okullara gerekli ödeneklerin verilmemesi vb sorunlar halen yaşanmaya devam ediyor. MEB okulların ihtiyaçlarını veliler üzerinden karşılamayı amaçlamış, bu yönde velilerden para toplanmaya devam edilmiştir. MEB Öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri psiko-sosyal açıdan desteklememiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlere teneffüs hakkı tanınmamış, 50 dakika olan ders süreleri kısaltılmamıştır. Yeni öğretmen alımları beklenen sayının çok altında kalmıştır. Okullarda tuvalet, lavabo, pencere sayıları artırılmamıştır” dedi.

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

Kaya son olarak şu çağrıda bulundu: “Okullarımızın açık kalması için ve okulların kapalı kaldığı dönemde yaratılan eşitsizliğin telafi edilmesi için bir kez daha MEB’i ve iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak nitelikli, kamusal, parasız, anadilde, laik bilimsel ve demokratik eğitim mücadelemiz devam edecektir.”