Erdoğan, “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” demişti: AKP'li ve MHP'li seçmen Taliban'a nasıl bakıyor?

MetroPoll Araştırma şirketi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Taliban hakkında söylediği söz sonrası bir araştırma yaptı.

Erdoğan, “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” demişti: AKP'li ve MHP'li seçmen Taliban'a nasıl bakıyor?

Türkiye’de yüzde 57’lik kesim, Afganistan’daki Taliban’ın İslam anlayışı ile kendi inancının birbirinden farklı olduğunu söylerken, yüzde 22,6 ise bir fark görmediğini savundu. AKP’lilerin yüzde 50,6’sı ile MHP’lilerin yüzde 79,5’i de Taliban ile aynı İslam anlayışına sahip olmadıklarını söyledi. MetroPoll Araştırma Şirketi’nin kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar de araştırmanın sonucu paylaşarak “Yeni bir bela ile kucaklaşıyor olmaktan endişe ederim” yorumunda bulundu.

MetroPoll Araştırma şirketi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afganistan’da Taliban’ın güç kazanması sonrası sarf ettiği “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” sözünün ardından konuyla ilişki olarak “Türkiye’nin Nabzı Temmuz 2021” adlı bir araştırma yaptı.

HALKIN YÜZDE 57’Sİ FARKLI GÖRÜYOR

Bu kapsamda çalışma gerçekleştiren MetroPoll Araştırma şirketi, katılımcılara “Afganistan’daki Taliban’ın İslam anlayışı ile sizin İslam anlayışınız arasında fark görüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Anketten çıkan sonuç, Türkiye’nin yüzde 56,9’unun kendi İslam anlayışının Taliban’ınkinden farklı olduğunu ortaya koydu.

Ankete katılan yüzde 22,6’lık kesim ise bir fark görmediğini söyledi. Yüzde 20’lik kesim ise, “Fikrim/cevabım yok” dedi.

AKP’LİLERİN YARISI ‘FARKLI’ DİYOR

Partilere göre seçmenlerin cevapları şu şekilde

AKP seçmenlerinin yüzde 50,6’sı İslam anlayışımız farklı derken, İslam anlayışımız aynı diyen 27,1’lik bir kesim olduğu belirtildi. Fikrim yok diyenlerin oranı ise 22,3 oldu.

CHP seçmeninin yüzde 61,2’si ise İslam anlayışımız farklı cevabı verdi. Seçmenlerin 16,4’ü aynı olduğunu söylerken fikrim yok diyenlerin oranı 22,4 olarak açıklandı.

İyi Parti seçmenlerinin ise 52,3 İslam anlayışımız Taliban’la farklı derken yüzde 38’i bir fark olmadığını söyledi. Seçmenlerin yüzde 9,7’si ise fikrinin olmadığını belirtti.

HDP seçmeninin yüzde 67,3’ü ise İslam anlayışının Taliban’la farklı olduğunu söylerken bir fark göremediğini ifade edenlerin oranı yüzde 16,7 oldu. Seçmenin yüzde 16’sı ise fikrinin olmadığını aktardı.

MHP’DE ÇOĞUNLUK KARŞI

MHP seçmeninin yüzde 79,5’i, Taliban ile İslam anlayışı ile kendi anlayışlarının farklı olduğunu belirtti. Yüzde 5,9 oranındaki seçmen ise bir fark olmadığını söyledi. Fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 14,6 oldu.

Saadet Partisi seçmeni yüzde 86,8’lik oranla en fazla ‘Taliban’ın İslam anlayışıyla benimki aynı değil’ diyen seçmen oldu. Seçmenlerin yalnızca 6,3’ü aynı cevabını verirken fikrinin olmadığını söyleyenlerin oranı ise 6,9 olarak belirtildi.

Diğer partilerde ise yüzde 63 oranında parti seçmenleri Taliban’la İslam anlayışının farklı olduğunu belirtti. Yüzde 37’lik kesim ise bir fark olmadığını söyledi.