Ersin Tatar: Kıbrıs'ta kalıcı barış için 6 öneri sunduk

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre'deki Kıbrıs görüşmelerinin ardından Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan öneri sunduğunu açıkladı.

Ersin Tatar: Kıbrıs'ta kalıcı barış için 6 öneri sunduk

Cenevre’de gerçekleşen İngiltere Ve Yunanistan’ın da katıldığı gayriresmi Kıbrıs konferansının ardından Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için 6 öneri sunduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) garantörlüğünde Cenevre’de Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler arasında gerçekleşen Kıbrıs konferansının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açıklamalarda bulundu.

“Bizim pozisyonumuzda söylediğimizin gerisine düşecek halimiz yoktur” diyen Tatar “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in ise kendi açısından yaptığı konuşmada 2017’de Crans Montana sürecinde gündeme gelen Guterres belgesine atıf yaptı” dedi.

O GÜNDEN BUGÜNE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Bundan önce yapılan görüşmeler ile bugün yapılan görüşmeler arasında bir çok fark olduğunun altını çizen Tatar “Biz açık ve net kendi görüşlerimizi ifade ettik. Bizim pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik tabii ki yoktur, olmayacaktır da. Kendi pozisyonumuzu bize verilen zaman diliminde detaylı ve gerekçeli şekilde anlattık. O günden bugüne çok şeylerin değiştiğini, konjonktürün ve şartların değiştiğini, 1960’lardan başlayıp Crans Montana’da, ondan önce Annan Planı’nda olanlar, dünyanın, BM’nin, AB’nin Kıbrıslı Türklere yaptığı haksızlığı anlattım. Oradaki havayı ve nabzı yokladığımda ne kadar haklı olduğumuzu herkesin bildiğini gördüm. Herkes de ona göre bu işe bir yön verecektir çünkü eski mealde hiçbir netice alınamayacağını herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

BİZİM POZİSYONUMUZDA SÖYLEDİĞİMİZİN GERİSİNE DÜŞECEK HALİMİZ YOKTUR

Rum basınında, Genel Sekreter’in “İki egemen eşit devlet söylemine olumlu yanıt vermediği” şeklindeki iddiaların sorulması üzerine de Tatar, “Onlar dilediğini söyleyecek, Genel Sekreter bizi davet ettiğinde ne söylediğimizi bilerek davet etmiştir. Kendisi de dün bize birtakım şartların var olduğunu ama iki tarafı bir araya getirmek için şartları zorladığını söyledi. Bunu söylediğine göre herhalde bir şey diyecektir, bekleyip göreceğiz. Bizim pozisyonumuzda söylediğimizin gerisine düşecek halimiz yoktur” şeklinde konuştu.