IŞİD'in finans şefi Türkiye'de yakalandı

Irak, IŞİD'in mali işler sorumlusunu Türkiye'de yaptıkları gizli bir operasyonla yakaladığını açıkladı.

IŞİD'in finans şefi Türkiye'de yakalandı

Iraklı üst düzey bir askerî yetkilinin iddiasına göre ABD tarafından aranan IŞİD’in sözde finans şefi Sami Jasim el-Jaburi, Irak tarafından Türkiye’de yapılan gizli bir operasyonda yakalandı.

Askerî kaynak Fransız Haber Ajansına (AFP) verdiği demeçte, aynı zamanda 2019’da ölen IŞİD’in kurucu terörist başı Ebubekir el-Bağdadi’nin şüpheli eski yardımcısı Jaburi’nin Türkiye’de tutuklandığını söyledi.

Başbakan Mustafa el-Kazımi daha önce Twitter’da Jaburi’nin Irak’ın “sınırları dışında” istihbarat servisleri tarafından “karmaşık bir dış operasyonda” tutuklandığını, yerini belirtmeden açıklamıştı.

ABD, Jaburi’nin yakalanması için 5 milyon dolara kadar ödül teklif etmişti.

ABD Adalet Ödülleri programı, Jaburi’nin, grubun yasa dışı petrol, gaz, antika ve mineral satışlarından elde edilen gelir getirici operasyonlarını denetleyen maliye bakanına (IŞİD için) eşdeğer olarak görev yaptığını bildirdi.

Eylül 2015’te ABD Hazine Bakanlığı, Jaburi’yi “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” olarak etiketledi.

IŞİD, 2014’te Irak’ın üçte birini ele geçirmiş ve Suriye sınırı boyunca kendi ilan ettiği “halifeliğini” genişletmişti.

Irak hükûmeti, ABD liderliğindeki bir askerî koalisyon tarafından desteklenen askerî harekâtın ardından 2017 yılının sonlarında IŞİD’e karşı zafer ilan etmişti.

Bağdadi, Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeybatısındaki ABD özel kuvvetlerinin düzenlediği bir baskında öldürülmüştü.

IŞİD’in gizli ajanları, Irak’ta hem güvenlik güçlerine hem de sivillere yönelik periyodik saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD liderliğindeki koalisyondan bir yetkiliye göre, IŞİD artık mali açıdan “gergin” ve Irak’taki operasyonları “çok yerel”.