Maske ve aşı soruşturması başlattığını duyuran savcıya inceleme

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı, koronavirüs önlemlerine ilişkin genelgelerle ilgili konuştuğu videoyu 'Esenlik Bildirisi' başlığıyla sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yayınladı. Valilik, video ile ilgili idari inceleme başlattı.

Maske ve aşı soruşturması başlattığını duyuran savcıya inceleme

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyüp Akbulut, ‘Esenlik Bildirisi’ başlığıyla Türkiye’deki koronavirüs sürecinde atılan adımlar ve yayınlanan genelgelerle ilgili açıklamalar yaptığı videoyu, sosyal medya platformu YouTube’daki hesabından yayınladı.

Videoda aşı ve maske karşıtı ifadeler kullanıp soruşturma başlattığını duyuran Akbulut, tedbirlerin gerekli olduğuna ilişkin de şüpheler olduğunu öne sürdü.

Akbulut, aşı karşıtı ifadelerin sonrasında, “Bir soruşturma başlatıyorum. Maskelerin içeriği hakkında az evvel çok cüzi bir kısmını saydığım iddialar dolayısıyla TCK’nın zehirli madde katma başlıklı 185. maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere, yine aşılar hakkında aynı kanunun 187. maddesi, kişilerin hayatı ve sağlığı bakımından tehlike oluşturabilecek ilaç yapma veya satma başlıklı suç kapsamında değerlendirilmek üzere resen soruşturma açıyorum. Herkes böyle bir soruşturmadan haberdar olsun, elindeki bilgileri bu soruşturmaya göndersin. Ben zaten ilgili kurumlara yazıp bu konuda delil toplamaya başladım” dedi.

“Haysiyetli bir hukukçu bunu yapmak zorunda, bu işimizin gereğidir” diyen Akbulut, salgın genelgelerinin tamamının hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Aşı onam belgesinin de hukuken çöp olduğunu söyleyen Akbulut, vatandaşlara kesilen idari para cezalarının hukuksuz olduğunu dile getirdi.

Savcı Akbulut, bunları söylediği için muhtelemen görevden alınacağını dile getirdi.

VALİLİK İNCELEME BAŞLATTI

28 dakikalık videoda savcı kimlik kartını da gösteren Eyyüp Akbulut’un açıklamaları, sosyal medyada gündem oldu. Bazı sosyal medya kullanıcılarının da tepki gösterdiği videonun ardından Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, konudan haberdar olduklarını ve idari inceleme başlattıklarını söyledi.