Taliban Kabil'e 150 km uzaklıktaki Gazne'yi ele geçirdi iddiası

Afganistan'da Taliban'ın kontrol ettiği vilayet merkezi sayısı 10'a yükselirken, genelkurmay başkanı görevden alındı. AFP, son olarak Gazne'nin de Taliban kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Taliban Kabil'e 150 km uzaklıktaki Gazne'yi ele geçirdi iddiası

Afganistan’da ABD ile NATO’nun çekilmesine paralel olarak ilerleyen Taliban’ın cuma gününden bu yana ele geçirdiği vilayet başkenti sayısı 10’a yükseldi. Fransız haber ajansı AFP, Taliban’ın bugün, başkent Kabil’e 150 kilometre uzaktaki Gazne kentini de ele geçirdiğini duyurdu.

AFP’ye konuşan eyalet meclisi üyesi Nasır Ahmed Fakiri, “Taliban kentin kilit önemdeki yerlerini, valilik binasını, polis karakolunu ve cezaevini ele geçirdi” dedi. Kentte çatışmaların sürdüğü ama kontrolün büyük ölçüde Taliban’ın elinde olduğu belirtildi. Taliban da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kenti ele geçirdiklerini savundu.

GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Taliban’ın ilerleyişi engellenemezken, Devlet Başkanı Eşref Gani’den yeni bir hamle geldi. Bir yandan eski savaş ağalarını Taliban’a karşı kendi tarafına çekmeye çalışan Gani, dün gece genelkurmay başkanını görevden alındı. Afganistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, haziran ayından bu yana bu görevi yürüten General Veli Muhammed Ahmedzai görevden alınarak yerine General Hibatullah Aliziya atandı. Özel kuvvetler komutanlığına da, Leşgergah kentinin Taliban’a karşı savunulmasında kritik rol oynadığı belirtilen 36 yaşındaki Sami Sedat atandı.

‘CEZAEVLERİNDEKİ YÜZLERCE TALİBAN ÜYESİ SERBEST KALDI’

Ülkenin güneyinde bulunan ve kritik önemde taşıyan Helmand vilayetinin başkenti Leşgergah’taki çatışmalar sürüyor. Taliban’ın bir intihar saldırısının ardından kentteki polis karakolunu ele geçirdiği, cezaevini hedef alan ikinci bir intihar saldırısının düzenlendiği belirtiliyor. The Guardian gazetesinin haberine göre Taliban bu yolla, son bir haftada yüzlerce üyesini de serbest bırakmış durumda.

TALİBAN: SİVİLLERİ HEDEF ALMIYORUZ

Öte yandan Taliban, Afganistan’daki ilerleyişi sırasında sivillerin hedef alınıp öldürüldüğü suçlamasını reddetti. Birleşmiş Milletler’in ülkede son bir ayda 1000’den fazla sivilin öldürüldüğünü duyurmasının ardından Taliban’dan sözcüsü Süheyl Şahin’in yaptığı açıklamada, örgütün sivilleri veya evlerini hedef almadığı, ‘operasyonların büyük dikkatle’ yürütüldüğü’ savunuldu. Şahin, suçlamalara ilişkin bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.