TKH'den sefalet ücretine, yoksulluğa ve pahalılığa hayır eylemi

TKH'den yapılan açıklamaya göre , "Asgari ücret diyerek bizlere sefaleti öneren zihniyete karşı 5 Aralık Pazar günü saat 15:00’da İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenleyecek."

TKH'den sefalet ücretine, yoksulluğa ve pahalılığa hayır eylemi

Özgür Doğan Özkök

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından yapılan açıklamada, halkın yoksulluğa ve sefalete itenin  AKP iktidarının politikaları ve tutumları olduğunun ve başta asgari ücret  olmak üzere halkı ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye’ çalıştıklarını ve bu durumun artık değişmesi gerektiğinin altı çizildi.

Kamu mallarını peşkeş çekenlerin, halka acı reçeteler çıkarmalarına razı olmayacağız. “Gelin bu sesi daha da yükseltelim. Ülkemizin karanlıktan aydınlığa çıkartılması mücadelesini hep birlikte büyütelim” denildi.

Yapılan  açıklamada, “Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, asgari ücret diyerek bizlere sefaleti öneren zihniyete karşı 5 Aralık Pazar günü saat 15:00’da İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenleyecektir” denildi.

TKH’den yapılan açıklama şu şekilde:

Asgari değil insanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen istiyoruz!

Adım adım yükselen ekonomik krizin etkileri altında bulunan ülkemizin kötü gidişatı tüm emekçileri etkilemektedir.

Başta asgari ücret tartışmalarında görüldüğü üzere Türkiye’deki sömürü düzeninin sahipleri, yandaşları ve sermaye iktidarı halkı “ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye” çalışmaktadır.

Açlık sınırı seviyesinde bir sefalet ücretine layık görülen, işsizlik ve yoksullukla boğuşmak zorunda bırakılan, yüksek enflasyon rakamları altında ezilen, alım gücü neredeyse sıfırlanan ve artık gerçek anlamda GEÇİNEMEYEN halkımız bunlara mecbur değildir.

Ülkemiz emekçilerini bu duruma talim etmek zorunda bırakan AKP iktidarı bu durumun birinci elden sorumlusu olarak görülmelidir. Ülkeyi uluslararası tekellerin ve emperyalist finans kurumlarının kucağına iten, bunlarla birlikte IMF politikalarına uyum için tarımı ve sosyal devleti tasfiye eden, özelleştirmeler yoluyla önemli ve stratejik kamu kurumları yerli, yabancı sermayeye peşkeş çeken politikalar adlı adınca halk düşmanı politikalardır. Bunların hepsinin gerçekleştiren iktidarın bugün “ekonomik kurtuluş savaşı” verdiğini dile getirmesi ise büyük bir yalandan ibarettir.

Asgari ücretin patronların istekleri doğrultusunda belirlenecek olması da, sermaye düzeninin en kirli yüzü olarak karşımıza çıkmaktadır. Emekçiler yabancı paralar karşısında ezilmiş, sermayenin ihtiyaçları tarafından belirlenmiş ve en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaya yetmeyecek bir sefalet ücreti ile karşıya kalacaklardır. Bugün 2 bin 825 lira olan asgari ücreti geçin, gerek iktidar gerekse yandaş sendikalar tarafından dile getirilen 2022 asgari ücret rakamları bile çoktan erimiş gitmiştir. Asgari ücret 5410 liraya çıkarılırsa bile dolar bazında %0 zam yapılması anlamına gelecektir.

Ülkemizdeki emekçilerin neredeyse yarısının ortalama ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla asgari ücret görüşmeleri sonucunda ortaya çıkacak rakam ülkemizdeki tüm emekçilerin ücretleri üzerinde belirleyici olacaktır. Patronların çıkarlarını savunan ve yeri geldiğinde “Ekmek bulamıyorsanız kuru ekmek yiyin” diyen zihniyetin emekçilere reva göreceği şeyin sefalet ücreti olacağı ise kesindir.

İşte bunun adı sömürü düzenidir. Bu düzen değişmelidir!

Ekonomik krizin sırtımıza yüklenmesini kabul etmiyoruz.

Ülkeyi dışa bağımlı hale getirenlerin karşımıza çıkıp bizleri açlık ve yoksulluğa talim ettirmelerini sineye çekmiyoruz.

Kamu mallarını sermayeye peşkeş çekenlerin emekçilere dayattıkları acı reçetelere, asgari yaşama ve sefalet ücretine razı olmayacağız.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, asgari ücret diyerek bizlere sefaleti öneren zihniyete karşı 5 Aralık Pazar günü saat 15:00’da İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenleyecektir.

Tüm üye ve dostlarımız yapılacak açıklamaya davetlidir. Gelin bu sesi daha da yükseltelim. Ülkemizin karanlıktan aydınlığa çıkartılması mücadelesini hep birlikte büyütelim.

Asgari değil insanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen istiyoruz!