Yandaş yazar Selvi: Sınır dışı kararı 15 dakikalık bir iş ama daha sonra ilişkileri düzeltmek 15 yılımıza mal olabilir

Yandaş yazar Abdulkadir Selvi, bugün büyükelçi krizine yönelik bir yazı kaleme aldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osman Kavala çağrısına imza atan 10 büyükelçiye yönelik ''bunları istenmeyen adam ilan edin'' talimatını değerlendiren Selvi, "Sağduyunun hâkim olmasını bekliyorum." diye yazdı.

Yandaş yazar Selvi: Sınır dışı kararı 15 dakikalık bir iş ama daha sonra ilişkileri düzeltmek 15 yılımıza mal olabilir
HABER MERKEZİ

Yandaş yazar Abdulkadir Selvi, bugün Hürriyet gazetesinde “Büyükelçiler krizinde bir ihtimal daha var” başlıklı bir yazı kaleme aldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Osman Kavala çağrısına imza atan 10 büyükelçiye yönelik ”bunları istenmeyen adam ilan edin” talimatını değerlendiren ve gelecek adımlara yönelik yazan Abdulkadir Selvi, “Bugün kabine toplantısında bu iş masaya yatırılacak. Sağduyunun hâkim olmasını bekliyorum. 10 ülkenin büyükelçisinin sınır dışı edilmesini değil, diplomasiye şans tanınmasını umuyorum” diye yazdı.

Selvi’nin yazısnın ilgili bölümleri şöyle:

VİYANA SÖZLEŞMESİ’Nİ İHLAL ETTİLER

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçileri, Osman Kavala’nın “derhal serbest bırakılması”nı istedikleri toplu açıklamalarıyla Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiler. Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi diplomatların bulundukları ülkelerin içişlerine karışmamasını düzenliyor. Dokuzuncu maddesi ile Türkiye’ye sınır dışı etme yetkisini tanıyor.

(…)

Elbette ki bedeli ne olursa olsun kimsenin Türkiye’ye ayar vermesine izin verilemez. O açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı yerindedir. Ancak sınır dışı etme kararını almak 15 dakikalık bir iş ama daha sonra ilişkileri düzenlemek 15 yılımıza mal olabilir.

 

O nedenle ipler kopmadan çözüme imkân tanımak gerekiyor. Çünkü Batı dünyasında da aralarında bu 10 devletin de yer aldığı bir yapı, Türkiye’nin köprüleri atmasını bekliyor, bunun için tahrik ediyorlar. Biz burada 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesinin kime zararı olur, en çok kime yarar sağlar sorusunu sormak durumundayız.

(…)

UMUTLU OLMAK İSTİYORUM

Bugün kabine toplantısında bu iş masaya yatırılacak. Sağduyunun hâkim olmasını bekliyorum. 10 ülkenin büyükelçisinin sınır dışı edilmesini değil, diplomasiye şans tanınmasını umuyorum. Umutlu muyum? Evet. Ayrıca umutlu olmak istiyorum.”