Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu davasının ikinci duruşması başladı

Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme kararı üzerine Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada sanıklar da duruşmaya getirildi.

Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu davasının ikinci duruşması başladı

31 Mayıs 2011’de Hopa’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun davası Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

BirGün’de yer alan habere göre Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan, Ankara Baro Başkanı Kemal Koraner, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda baro temsilcisi Metin Lokumcu davasında duruşma salonunda yer aldı.

SANIK POLİSLER DURUŞMA SALONUNDA

Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti tarafından duruşmaya getirilmesine karar verilen sanık polisler duruşma salonunda yer aldı. Duruşma salonunda yer kalmadığı için bazı avukatlar ve izleyiciler salonun kapısından duruşmayı takip edebilecekler.

Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan dün “siyatik” rahatsızlığı dolayısı ile rapor aldığı için salonda değil. 9 sanık polis duruşmada hazır bulunuyor.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan söz aldı. Sağkan şu ifadelere yer verdi:

Davayı önemsiyoruz. Müştekilerin ve avukatlanın uzun yıllarıdır verdikleri miicadeleniln sonudnda 10 yıl sonra açılabilmiş bir mücadeleden bahsediyoruz. Bu ortamın adil yargılanma, savunamama ve müştekilerin hakları bakımından sağlıklı bir ortam sunmadığı, bundan sonraki duruşmalarda teknik alt yapı ve fiziki hususlarda konforlu salonunun kullanımlasına öncelik verilmeli. TBB üzerine düşen bir konu varsa yardımcı olmaya hazırız.

Geçen celse talepte bulunulmuştu. Ara karardan rücu talebi. Baroların ve TBB’nin insan haklarını korumak ve işlerlik kazanmak vazifesi var. Yaıglamalara bakınca bir temel hak ve hür ihlali olup olmadığının değerlendirmesinde heyetlerle farklı düşünceler olabiliyor. Yaşanan olay sadece bir iki kişinin kasten veya taksirle öldürülmesinden ibaret değil. Yaşanan olay, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan birisinin davasıdır. Çevre ve yaşam hakkı kapsamında kaynaklanan yükümlülüklerimiz vardır. Dosyada katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz.

İstanbul, İzmir, Ankara, Artvin, Trabzon, Giresun, Samsun, Denizli, Diyarbakır ve Antalya baroları davaya katılma talebinde bulundu. Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların, siyasi partilerin, dernek ve vakıfların suçtan doğrudan zarar görmemesi gerekçesi ile davaya katılma talepleri reddedildi.

Dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü sanık Fatih Ünlü savunmasına başladı: ​

Herhangi bir sebeple olursa böyle bir olay yaşanması üzücü. Metin Lokumcu’nun ailesine başsağlığı diliyorum.

Ulaş Lokumcu: 10 yıl önce niye dilemedin?

Fatih Ünlü: Başbakanın miting alanı ile basın açıklaması olan farklı alanlardır. Olayın meydana geldiği Cumhuriyet meydanında bir grubun toplandığını öğrendik. Orda toplananları ikna ve ikaz etme talimatını Kaymakamdan aldım. Müzakere ve ikna çabalarım oldu. Yaklaşık 45 dk sürdü. Ses aracından da anons geçtik. Hasta olanların da alanı terk etmesini istedik. Orada toplanan grup ayrılmadı. Benim oradaki sorumluluğum grubu ikna ve ikazdı. Başka bir sorumluluğum yoktu. Böyle bir emir verme yetkim de yoktu. Benim görevli olduğum dönemde Hopa’da çevik kuvvet birimim yok. Olmadığı için de envanterim de yok. Bu müdahalede idare amiri değildim. Miting alanında görevli olduğum için hiçbir yetkimin olmadığı için toplumsal olaylara müdahale, mülki idare amiri tarafından verilir. Hal böyleyken yetkim yokken, yetki aşımı olduğu söylemek mümkün değil. Heyetiniz karşısında bulunan arkadaşların sorumlu olmadığını gerçek sorumluların da burada olmadığını belirtmek isterim.

Mahkeme Başkanı: Kimdir gerçek sorumlulular peki? Müdahale emrini kim verdi?

Fatih Ünlü: Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir.

Ayrıntılar geliyor…