Okan Üniversitesi, konservatuvar öğrencilerini mağdur ediyor

Kampüs konumundan dolayı hayatlarını buna göre planladığını söyleyen öğrenciler, kendilerine danışılmadan alelacele alınan bu taşınma kararının karşısında.

Okan Üniversitesi, konservatuvar öğrencilerini mağdur ediyor

Haber Merkezi

Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nın taşınma kararı okulun web sitesinde duyuruldu. Öğrenciler bu kararla eğitimlerine Tuzla’da devam edeceğini öğrendi.

Kararın “öğrencilerin yoğun isteği üzerine” verildiğini söyleyen okul yönetimine ise öğrenciler tepkili.

Kampüs konumundan dolayı hayatlarını buna göre planladığını söyleyen öğrenciler, kendilerine danışılmadan alelacele alınan bu taşınma kararının karşısında.

Konservatuvar öğrencilerinin şehir merkezlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını, eğitim imkanlarının ellerinden alındığını söyleyen öğrenciler, Tuzla’da -2. katta yer alan, kazan dairesinden bozma penceresiz bir alanda eğitim göremeyeceklerini, kararın geri alınması gerektiğini söylüyor.

Okan Üniversitesi Konservatuvar öğrencilerinin açıklaması ise şöyle:

“İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı Öğrencilerinden Kamuoyuna:

10 Ağustos 2022 tarihinde, Konservatuvarımızın bulunduğu Hasanpaşa kampüsünün kapatılarak Tuzla kampüsüne taşınmasına ilişkin Mütevelli Heyeti Başkanlığınca alelacele alınan bir karar web sitesinden duyuruldu. Duyuruda geçen “Öğrencilerin yoğun isteği üzerine’’ ifadesinin  gerçek durumla ilgisi yoktur ve oluşacak haklı tepkiler karşısında kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Bu karar öncesinde öğrenciler, hocalar, konservatuvar yönetimi ve hatta rektöre bile bilgi verilmemiştir.

Bir oldu bittiyle konservatuvarın yeterince gelir getirmediğini öne sürerek, mütevelli heyeti başkanı 25 yılı aşkın süredir kiracısı olunan bina ile sözleşmeyi feshetmiştir. Üstüne 2 hafta içinde konservatuvarın  bulunduğu tüm binayı boşaltıp Tuzla’ya taşınmamız dayatılmıştır. Ancak Tuzla’da konservatuvara gerçek anlamda ayrılmış bir mekan yoktur. Bize Bekir Okan Kültür Merkezi’nin -2.katında, yerin altında, tek bir penceresi bile olmayan, tavanları alçak, son derece basık, havasız, rutubetli, binanın tüm ısıtma, havalandırma, depo sistemlerinin makinelerinin ve tesisatlarının bulunduğu, oda ve koridorlardan oluşan bir yer gösterilmiştir.

Bu emrivaki ile:

• Büyük emeklerle ve uzun uğraşlarla kurduğumuz tiyatro sahnelerimizi  ve uygun eğitim ortamımızı
• Hemen hepsi aynı zamanda aktif sanatçılar olan hocalarımızın çoğunu
• Konservatuvar etrafında türlü zorluklarla kurduğumuz eğitim ve yaşam alanlarımızı ve işlerimizi
• Eğitimimizin vazgeçilmez parçası olan kültür ve sanat mekanlarına zamanında ve çabuk erişimi
• Yeri ve kadrosu nedeniyle yaptığımız tercihin vaadettiklerini
• Eğitim kurumlarına güvenimizi
• Sonuç olarak kaliteli ve uygun sanat eğitimine erişimimizi

fiilen kaybetmekle karşı karşıyayız.

Hasanpaşa kampüsünde okuyan öğrencilerin, öğretim kadrosunun ve diğer çalışanların karşı karşıya kalacağı sayısız mağduriyet düşünülmeden verilen bu karara itirazlarımızı dilekçelerimizle üniversite rektörlüğü, öğrenci dekanlığı ve mütevelli heyeti sekreterliğine ilettik. Ancak hiçbir cevap alamadık, muhattap alınmadık. Bize gayri resmi olarak ulaşan yanıtlar, mütevellinin her türlü kaybı göze aldığı yönündedir.

Karşı karşıya bırakıldığımız bu oldu bitti sonucu, sadece 2 gün kala giriş sınavlarımız taşınma nedeniyle ertelenmiştir. Aday öğrenciler bile mağdur edilmiştir.

Bir oldu bitti daha kötü koşullara razı olmaya zorlanmayı kabul etmiyoruz. Bunca emeğin boşa çıkmasına, sağlıksız ve sanat eğitimine uygun olmayan mekanlarda okumayı kabullenmek zorunda bırakılmaya üniversite öğrencileri olarak itiraz ediyoruz. Sadece basit ticari hesaplamalarla geleceğimizi ipotek altına alan, bize tercih hakkı tanımayan, bizi önce müşteri sonra öğrenci olarak gören, tek taraflı tasarruflara itiraz ediyoruz. Bunu fiilen eğitim hakkının gaspı olarak görüyoruz.

Türkiye’de üniversite düzeyinde sanat , tiyatro ve müzik eğitimi alanının bu kadar sahipsiz olmadığını, bu kadar hoyratça davranılıp, ben yaptım oldu denilerek işin içinden çıkılamayacağını düşünmek istiyoruz. O nedenle hepinizin desteğini talep ediyoruz.