ABD'den dünya çapında çip krizini derinleştirecek yasa tasarısı

ABD Ticaret Bakanlığı yeni oluşturduğu yasa tasarısı ile çip üretim tesisleri açacak kuruluşların Çinli ve Rus kuruluşlarla işbirliği yapmasını kısıtlamayı amaçlıyor. Tasarının 2020'den bu yana devam eden çip krizini derinleştirmesi düşünülmekte.

ABD'den dünya çapında çip krizini derinleştirecek yasa tasarısı

ABD Ticaret Bakanlığı Cuma günü, yarı iletken üretim sübvansiyonlarının Çin ve Amerikan ulusal güvenlik kaygıları taşıdığı düşünülen diğer ülkeler tarafından kullanılmasını önlemek için nihai yasa tasarısını yayınlıyor.

Reuters’ta yer alan habere göre yasa tasarısı ile, Biden yönetiminin yarı iletken madde üretimi için 39 milyar dolarlık sübvansiyon vermeye başlamasından önceki son engel. Dönüm noktası niteliğindeki “Çipler ve Bilim” yasası ABD’de yarı iletken madde üretimi, araştırma ve işgücü gelişimi için 52.7 milyar dolar sağlayacak..

İlk olarak Mart ayında önerilen düzenleme, ABD’den fon alanların Çin ve Rusya gibi endişe duyulan yabancı ülkelerde yarı iletken madde üretimini genişletmek için yatırım yapmalarını sınırlandırmak için engeller barındırıyor. Teşvik fonu alanların ABD’nin kendine düşman gördüğü yabancı kuruluşlarla ortak araştırma veya teknoloji lisanslama girişimlerini sınırlandırıyor.

ASIL HEDEF ÇİN

Ekim 2022’de bakanlık, Pekin’in teknolojik ve askeri ilerlemelerini yavaşlatmak amacıyla Çin’in ABD ekipmanlarıyla üretilen belirli yarı iletken çiplerden yararlanmasını engellemek için yeni ihracat kontrolleri yayınladı.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo Salı günü Kongre’de yaptığı açıklamada, “Bunun bir kuruşunun bile Çin’in önümüze geçmesine yardımcı olmaması için kesinlikle uyanık olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Finansman alanların kısıtlamaları ihlal etmesi halinde Ticaret Bakanlığı federal teşvikleri geri alabilir.

Raimondo Kongre’ye teşviklerin onaylanması için mümkün olduğunca hızlı çalıştığını söyledi.

Raimondo, “Üzerimdeki baskıyı hissediyorum…Gerideyiz ama bu işi doğru yapmamız daha önemli. Bu işi doğru yapmak için bir ay ya da birkaç hafta daha geçmesi gerekiyorsa, bunu savunacağım çünkü bu gerekli” ifadelerini kullandı.