Asansör faciasında yeni gelişme: Asansörün denetim yetkisi TMMOB’den alınmış

KYK yurdunda kalan 22 yaşındaki Zeren Ertaş’ın ölümüne neden olan facianın yaşandığı asansörün denetim yetkisinin 2020 yılında Makina Mühendisleri Odası’ndan alınarak özel bir şirkete verildiği ortaya çıktı.

Asansör faciasında yeni gelişme: Asansörün denetim yetkisi TMMOB’den alınmış

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arıza yapan asansörden çıkmaya çalışan bir öğrenci sıkışarak yaşamını yitirdi. Kahreden olaydan sonra çok sayıda öğrenci, yönetimi protesto ederken Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt müdürünün açığa alındığını duyurdu.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre facianın yaşandığı yurtta yaşananlar ve Sayıştay denetçilerinin KYK yurtlarına yönelik fiziki incelemelerin ardından hazırladığı raporlar, bir öğrencinin ölümü ile sonuçlanan ihmaller zincirini gözler önüne serdi.

2020 yılına kadar Türkiye Makina Mühendisleri Odası’nın denetim yetkisinde olan asansörün sorumluluğunun, Efeler Belediyesi ile oda arasında imzalanan protokolün belediye yönetimince tek taraflı iptal edilmesi sonucu Adana merkezli Akredirest isimli taşeron bir firmaya verildiği ortaya çıktı. Protokolün iptal edilmesi nedeniyle TMMOB tarafından belediyeye dava açıldığı ve yargı sürecinin halen devam ettiği bildirildi.

Asansörün ise Aydın Karacasu Belediyesi’nin eski CHP’li başkanının kurucularından olduğu Irmak Asansör isimli şirket tarafından yapıldığı öğrenildi.

SORUNLAR RAPORLANDI

Asansörün denetim yetkisini elinde bulunduran Akredirest firmasının yetkilileri ise yurtta bulunan asansörlerin eylül ayında denetlendiğini ve denetimlerin ardından sorunları bakım onarım şirketine raporladıklarını savundu.