"Azov elebaşlarının Türkiye'den Ukrayna'ya dönüşü anlaşmaların ihlali oldu"

Peskov, Ukraynalı aşırı milliyetçi oluşum Azov Taburu elebaşlarının Türkiye'den Ukrayna'ya dönüşünün daha önce varılan anlaşmaların ihlali olduğunu belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Sputnik’e demecinde Azov Taburu liderlerinin Türkiye’den Ukrayna’ya dönüş koşullarının hem Türkiye hem de Ukrayna tarafından ihlal edildiğini ifade etti.

Anlaşmanın şartlarına göre Azov Taburu liderlerinin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye’de kalmaları gerektiğine dikkat çeken Peskov, hiç kimsenin bu kişilerin Türkiye’den Ukrayna’ya teslim edildiğine dair Rusya’yı bilgilendirmediğini vurguladı.

Kremlin Sözcüsü, “Hiç kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Anlaşmaların şartlarına göre bu elebaşları, belirtilen bu kişiler ihtilafın sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde kalmaları gerekirdi” diye konuştu.
Ankara’nın Azov Taburu elebaşlarının mevcut anlaşmaları ihlal ederek Kiev’e teslim etme kararının doğrudan Ukrayna’nın karşı taarruzda uğradığı başarısızlıklar ile ilgili olduğuna dikkat çeken Peskov, şöyle konuştu:
“Azov elebaşlarını mevcut anlaşmalara aykırı olarak (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’e, Ukrayna’ya iade etme kararı, elbette karşı taarruzdaki başarısızlıklarla doğrudan ilgilidir. Bunlar, Kiev rejimi birliklerinin şimdi her gün uğradığı başarısızlıklardır.”