Bankalar kar rekoru kırarken... Vatandaşların bankalara borcu 2,3 trilyon lirayı aştı'

Yılın ilk 6 ayında icra dairelerine yeni gelen dosya sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak, 7 milyon 283 bine yükseldi.

Bankalar kar rekoru kırarken... Vatandaşların bankalara borcu 2,3 trilyon lirayı aştı'

Bankacılık sektörünün net kârı nisan ayında yüzde 10,5 artarak 38 milyar 634 milyon liraya ulaştı. Sektörün dört aylık kârı ise yüzde 47,4 artarak 144 milyar 699 milyon liraya ulaştı.  Öte yandan emekçilerin bankalara olan borç yükü ise her geçen gün artıyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Ocak-16 Haziran 2023 günleri arasında icra dairelerine yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 oranında arttığını belirtti. Dosya sayısının 7 milyon 283 bine kadar yükseldiğini aktaran Gürer, seçim öncesi çıkarılan düzenlemelerle silinen icra dosyaları varlığını hatırlatarak UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 751 bin olduğunu belirtti.

Vatandaşın bankalara olan borcunun 2,2 trilyona ulaştığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, vatandaşın bu fiyat seviyesi karşısında geliri anlamsız kaldığına dikkat çekti.

KREDİ KARTI BORÇLARI 741 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI

Vatandaşlar tarafından kullanılan kredi stokunun yüzde 22’sini ihtiyaç, konut, taşıt ve kredi kartı kredilerinin oluşturduğuna dikkat çeken CHP’li Ömer Fethi Gürer, yıl başından bu yana tüketici kredilerinin 292 milyar lira artarak 1 trilyon 411 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 287 milyar lira büyüyerek 741 milyar liraya çıktığına işaret etti.

Batık tüketici kredisi alacağı 36,6 milyar lira

BATIK TÜKETİCİ KREDİSİ ALACAĞI 36.6 MİLYAR LİRA

Bankaların tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacaklarının 4,1 milyar liralık artışla 34,3 milyar liraya çıktığını aktaran Gürer, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunduğuna dikkat çekti.

Gürer, vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankalara bu yılın ilk dört aylık döneminde ödediği faiz ise geçen yılın aynı dönemine göre 38 milyar lira artarak 87,7 milyar liraya kadar yükseldiğini belirtti.