Erdoğan Nahçıvan'da: Iğdır-Nahçıvan doğalgaz projesi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacak

Nahçıvan'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan Nahçıvan'da: Iğdır-Nahçıvan doğalgaz projesi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacak

Nahçıvan’a giderek Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı temel atma imza törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azebaycan’ın Karabağ operasyonu hakkında “Bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Nahçıvan’da bir araya gelen Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı temel atma imza töreni gerçekleştirildi.

İki lider imza töreni sonrasında ortak açıklamada bulundu.

Aliyev, “Ermenistan Azerbaycan’a karşı işgalcilik siyasetini benimsemiştir. Azerbaycan’ın büyük oğlu Hayvar Alıyev’in liderliği ile Nahçıvan’ı koruyabildik. Ermenistan Nahçıvan’ın tüm elektrik ve gazını kesmiştir. 15 yıl Nahçıvan gazsız yaşamıştır. 2005’te İran ile imzalanmış anlaşmaya göre mübadele yolu ile İran’dan Nahçıvan’a gazın verilmesi temin edilmiştir. Türkiye Azerbaycan ilişkileri daha da gelişecek. Nahçıvan’da güneş enerjisi santrali planlarımız var. Gelecekte Nahçıvan’dan bin megawatt hacminde Türkiye’ye yeşil enerji ihracı mümkün olacaktır. Türkiye ile birbirimize destek vererek biz bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz” dedi.

AVRUPA ARZ GÜVENLİĞİNE KATKI

“Nahçıvan’ın büyük bir potansiyel barındırdığını belirten Erdoğan ise şunları söyledi:

“Sizinle Nahçıvan’da birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna konumdadır. İlişkilerimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşim ile imzaladığımız Suşa beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır. Nahçıvan bugün ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisi ile birlikte bu potansiyeli hayata geçirme imkanına kavuşacağız.

Hazar geçişli uluslararası doğu batı koridorunun önemi, bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz projesi Azerbaycan’la enerji ortaklığımızı geliştireceği gibi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacaktır.

Ulaştırma, lojistik, enerji alanlarını geliştirme irademizi ortaya koyduk. Basın toplantımızın ardından modernizasyonunu gerçekleştirdiğimiz askeri bakım onarım fabrikasının açılışını yapacağız. Bu proje savunma sanayii iş birliğine ciddi katkılar sunacaktır.

“YENİ FIRSAT PENCERELERİ AÇILMIŞTIR”

Bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını, samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Temennimiz muhattaplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir.”