Erdoğan'dan "yüzde 50+1 değişmeli" çıkışı: Bahçeli "abesle iştigal" demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yüzde 50+1 değişmeli" çıkışından sonra Devlet Bahçeli'nin ne diyeceği merak konusu.

Erdoğan'dan

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan “yüzde 50+1” sistemi ile ilgili yapılan açıklama sonrasında MHP’nin ve Devlet Bahçeli’nin ne diyeceği merak konusu oldu. Bundan iki yıl önce de konu yine gündeme gelmiş ve Devlet Bahçeli “yüzde 50+1” sistemini savunmuş, tartışmaya açılmasını abesle iştigal olarak niteleyerek “Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor” demişti.

BAHÇELİ “DEĞİŞMESİNİ MAKUL BULMAMIZ ABESLE İŞTİGAL” DEMİŞTİ

2021 yılı Kasım ayında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Erdoğan’ın “Yüzde 50+1’in mahsurlu olduğunu anladık” dediğini ifade etmişti. Bu açıklamanın ardından içlerinde Cemil Çiçek de olmak üzere bazı AKP’li isimler de 50+1 oy oranını eleştiren açıklamalar yapmıştı.

16 Kasım 2021 tarihinde grup konuşmasında bu tartışmalara değinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir” demiş ve konuşmasında şunları söylemişti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ile aramızda gerginlik değil muhabbet vardır, hürmet vardır, anlayış, güven vardır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletimizin bir başarısı, geleceğinin müjdesi, milli bekanın güvencesi, devlet yönetiminin milli hedeflerle birleşmesidir. Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50+1‘dir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güven oyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Bu itibarla, yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, Cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir. Sayın Cemil Çiçek, yüzde 50+1’in sıkıntılara sebep vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?”

ERDOĞAN BUGÜN “50+1 DEĞİŞMELİ” DEDİ

Almanya dönüşü yaptığı açıklamalar içerisinde “yüzde 50+1″ sisteminden bahsederek, “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” dedi.