Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nde son durum: Bebeklerin tahliyesi için hiçbir mekanizma yok

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Kudra, bebeklerin Şifa Hastanesi'nden sevk edilmesine itirazlarının olmadığını ancak tahliyenin gerçekleşmesi için hiçbir mekanizmanın bulunmadığını belirtti.

Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nde son durum: Bebeklerin tahliyesi için hiçbir mekanizma yok

İsrail’in saldırıları ve yakıt yokluğu sebebiyle hizmet dışı kalan Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ndeki duruma ilişkin bilgi veren hastane doktoru Mohamed Abu Selmia, son birkaç günde 32 kişinin öldüğünü söyledi.

BBC’ye konuşan Selmia’nın verdiği bilgilere göre, üç prematüre bebek ve yedi kişi, oksijen yetersizliğinden öldü. Dr. Selmia, diyalize ihtiyacı olan başka hastaların da ilerleyen günlerde hayatını kaybetme riskinin olduğunu belirtti.

‘KÖPEKLER BAZI CESETLERİ YEMEYE BAŞLADI’

Selmia, ‘İsrail’in hastaların tahliyesi için temasa geçip geçmediği’ sorusuna, İsrail’in değil kendilerinin temasa geçtiğini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını dile getirdi. Hastanede halihazırda 150 cesedin gömülmeden beklediğini söyleyen Dr. Selmia, köpeklerin bazı cesetleri yemeye başladığını anlattı.

İSRAİL: GAZZE ŞERİDİ’NE KUVÖZ GÖNDERECEĞİZ

Öte yandan, İsrail ordusu bugün bir açıklama yaparak yeni doğmuş bebekler için Gazze Şeridi’ne kuvöz gönderilmesini koordine ettiklerini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından bir askerin ambulansa kuvöz yüklediğini gösteren fotoğrafla birlikte yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) şu anda İsrail’deki bir hastaneden Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne kuvöz transfer ediyor.”

GAZZE’DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: BEBEKLERİN SEVKİNE İTİRAZIMIZ YOK

İsrail’den yapılan bu açıklamanın ardından Reuters’a konuşan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın sözcüsü Eşref El Kudra, bebeklerin Şifa Hastanesi’nden sevk edilmesine itirazlarının olmadığını ancak tahliyenin gerçekleşmesi için hiçbir mekanizmanın bulunmadığını belirtti.

Kudra, “Bebeklerin Mısır’daki, Batı Şeria’daki hastanelere, hatta işgalcilerin hastanelerine bile sevk edilmesine hiçbir itirazımız yok. En çok önem verdiğimiz şey, bu bebeklerin iyiliği ve hayatı” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK TEHLİKELİ AMA BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK’

Reuters’a açıklamalarda bulunan iki hastane kaynağı da durumun yaşanamaz bir hale gelmesinden ötürü İsrail’in onayı olmadan cesetleri hastane yerleşkesi içine gömeceklerini anlattı. Dr. Ahmed El Mokhallalati ve Kudra, iki ayrı telefon görüşmesinde, yerleşke içinde 100’den fazla cesedin biriktiğini, bunun akut bir sıhhi krize yol açtığını bildirdi.

Ajansa yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “(Cesetleri) bugün Şifa tıp yerleşkesinin içinde bir toplu mezara gömmeyi planlıyoruz. Çok tehlikeli olacak çünkü Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) tarafından herhangi bir korumamız yok. Ama başka seçeneğimiz yok; şehitlerin cesetleri çürümeye başladı. Biz konuşurken erkekler (mezarı) kazıyor.”

‘TOPLU MEZAR KAZMAYA BAŞLADIĞIMIZI KIZILHAÇ’A BİLDİRDİK

Kudra, Şifa Hastanesi’ndeki ceset sayısının yaklaşık 100 olduğunu, Mokhallalati ise yaklaşık 120 olduğunu ifade etti. Öte yandan, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Şifa Hastanesi’nde toplu mezar kazmaya başlandığının Kızılhaç’a bildirdiği bilgisi paylaşıldı.

DSÖ: RİSK ALTINDA 700 HASTANIN OLDUĞU ŞİFA’YI TAHLİYE EDEMEYİZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris de BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında, Gazze’deki hastanelere ilişkin açıklamalarda bulundu Harris, “Risk altında 700 hastayı barındıran (Gazze’deki) Şifa Hastanesini tahliye edemeyiz, bu çok zor olur” dedi.

Harris, hastanenin çalışmayı durdurması ve taşınmak zorunda kalması halinde bunun çok zor olacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Gazze’deki Şifa Hastanesinde barınan hastaların ve sivillerin güvenliğini sağlamanın en iyi yolu, can almak değil, hayat kurtarmak adına düşmanlıkları hemen durdurmaktır. Gazze’deki 36 hastaneden 22’si, yani yarıdan fazlası yakıt yetersizliği, saldırılar ve güvenli olmayan ortam nedeniyle hizmet dışı kaldı.”