Grevdeki Corning işçileri insanca yaşamak istiyor

Ardı arkası kesilmeyen zamlar, işçileri derinden etkilerken emekçiler giderek derinleşen ekonomik zorluklar karşısında seslerini yükseltiyor. “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz!” diyen  Corning işçileri de onlardan biri.

Grevdeki Corning işçileri insanca yaşamak istiyor

Halil Yeni

Akaryakıt zamları ve yüksek enflasyon pazar tezgâhlarını vururken, yurttaşlar temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Her geçen gün artan hayat pahalılığına bir de KDV ve ÖTV zamları eklendi. İnsanlar sağlıklı beslenemiyor, en basit sosyal ihtiyaçlarını bile bazen karşılayamıyor. Seçim sonrası ekonominin iyiye gideceğine yönelik açıklamalar ise koltuk değişikliğinden ileriye gitmedi. Bir bakan gitti. Yerine aynı politikaların sürdürücüsü başka bir bakan geldi.

Türkiye’de iktidar eliyle yaratılan ekonomik kriz en çokta işçileri etkilerken, emekçiler yoksullukla baş etmeye çalışıyor. Ardı arkası kesilmeyen zamlar, işçileri derinden etkilerken emekçiler giderek derinleşen ekonomik zorluklar karşısında seslerini yükseltiyor. “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz!” diyen  Corning işçileri de onlardan biri.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi büyük şirketlerin altyapıları için fiber kablo üretimi yapan ABD’li firma Corning’de, işçilerin yüzde 105 zam taleplerine karşılık patronun yüzde 60’lık zam önermesi üzerine 14 Temmuz’da grev başladı.

Pandemi zamanında bile gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışan ve bu emeğin karşısında ücretlerine iyileştirme isteyen işçilere sözleşme döneminde iyi bir ücret zammı yapılacağını dile getiren yönetim, sözleşme dönemi geldiğinde ‘’istediğiniz talepleri karşılayamayız’’ dedi. Bunun üzerine Corning işçileri üretimden gelen güçlerini kullanma iradesine sahip olduklarını göstererek emeklerinin azda olsa karşılığını alabilmek için üretimi durdurup, greve gitti.

DİSK/Lastik-İş Gebze Şubesinin örgütlü bulunduğu fabrikada anlaşma sağlanamaması üzerine direnişe geçen işçiler bırakalım patronlarının teklif ettiği yüzde 60’ı, talep ettikleri yüzde 105’lik zammın bile kendilerini rahatlatmayacağını, bunun bile yeterli olmadığını düşünüyor.

Görüştüğümüz işçiler 7/24 çalıştıklarını, ülke içinde Türk Telekom, Vodafone gibi büyük markalara üretim yaptıklarını ayrıca yurtdışına da satış olduğunu söyleyerek, ‘’sürekli rekor kırıyoruz, rekordan rekora koşuyoruz. Buna rağmen asgari ücrete mahkûm ediliyoruz.’’ diyerek amaçlarının insanca yaşayabilmek olduğunu dile getiriyor.

Corning patronu  üretimi Polonya’daki fabrikasına kaydırırken, hayatın her geçen gün daha da pahalılaştığı ülkemizde Corning işçileri, okulların açılması ile birlikte maaş alamadıkları için çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Yetişmiş güne yaklaşan grevlerini fabrika önünde kurdukları çadırlarda yedi gün yirmi dört saat tutulan nöbetlerle devam ettiren işçiler, emek dostlarını dayanışmaya çağırıyor.