Güncelleniyor | Saldırılarda can kaybı 2 bin 750'ye yükseldi

Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrasında devam eden Filistin-İsrail çatışmaları 10. gününde de devam ederken, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti. İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi.

Güncelleniyor | Saldırılarda can kaybı 2 bin 750'ye yükseldi

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

İsrail abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını 10. gününde de sürdürürken, Gazze’deki görgü tanıklarının ifadelerine göre bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi’nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

Ayrıca, görgü tanıkları, İsrail ordusunun, Gazze’nin doğusunu, Şucaiyye ve Zeytun mahallelerini, kentin kuzeyini yoğun bombardıman altında tuttuğunu söyledi.


CAN KAYBI 2 BİN 750’YE YÜKSELDİ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 80 kişinin daha hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Buna göre, 7 Ekim’den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 10’uncu gününde Gazze’deki toplam can kaybı 2 bin 750’ye, yaralı sayısı da 9 bin 700’e yükseldi.

İsrail basını ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 kişinin yaralandığı duyurdu.

İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de 9, Lübnan’da da 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Öte yandan İsrail’in hafta içinde Filistinlilere yaptığı “Gazze’nin kuzeyinden güneyine geçin” uyarısının ardından insanlar bölgeyi terk etmeye devam ediyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan çatışma sebebiyle Gazze’de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi. İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi’nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, “Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur.” ifadelerini kullandı.


BM: HASTANELERİN YAKIT REZERVLERİ 24 SAAT İÇİNDE TÜKENECEK

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi’ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

OCHA ofisinden Gazze’deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, raporda, Gazze’de benzeri görülmemiş “insanlık dışı” durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı.

Hastings, OCHA’da var olan suyun bugün ya da en geç yarın biteceğinin altını çizerek, “Su halen kapalı. İhtiyacımız olan, en azından Gazze’nin güneyindeki kuyuların doldurulması için su tedarikinin yeniden sağlanması. Bunun derhal olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İnsani sebepler için ateşkes çağrısında bulunan Hastings, “Mesele insanlığımızı kaybetmeyle ilişkili. Uluslararası toplum bu durumun devamına izin verirse, bu tanık olduğumuz şey en basit haliyle gayri insanidir” dedi.

GÜNCELLENİYOR…

17.50 | NETENYAHU’DAN İRAN VE LÜBNAN HİZBULLAHI’NA: BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Meclisin yeni dönem açılış konuşmasını takım elbise giymeden kravatsız ve siyah gömlekle yaptı.

Netanyahu, İsrail’in kuzeyindeki Lübnan sınırında askeri faaliyetlerini artıran Hizbullah’ı ABD Başkanı Joe Biden’ın uyardığını ve dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas’ı devirmek olduğunu belirten Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı’na seslenerek, “İran ve Hizbullah’ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur” ifadelerini kullandı.


17.40| “GAZZE’NİN GÜNEYİNE SADECE 70 BİN FİLİSTİNLİ GÖÇ ETTİ”

Gazze’deki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze’nin kuzeyinden güneyine göç eden Filistinli sayısının sadece 70 bin olduğunu belirterek, İsrail’in bu konudaki açıklamalarını yalanladı.

Maruf, konuyla ilgili bilgilendirmede bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi.

İsrail’in Filistin halkına karşı düzenlediği saldırıların yanı sıra yürüttüğü psikolojik savaşın bir parçası olarak da yalanlarını sürdürdüğünü ifade eden Maruf, İsrail ordu sözcüsünün 600 bin Filistinlinin kuzeyden güneye göç ettiği iddiasını ortaya attığını belirtti.

“Sözcü, bahsettiği (güvenli) bölgelerin patlayıcı gücü yüksek tonlarca bombayla vurulduğunu, Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerinde olduğu gibi yerleşim alanlarının tamamen yok edildiğini unutuyor” ifadesini kullanan Maruf, İsrail’in iddiasının aksine Gazze’nin kuzeyinden güneyine göç eden Filistinli sayısının 70 bin olduğunu ve 12 barınma merkezinde bulunduklarını kaydetti.


17.00 | İSRAİL BASINI: ZELENSKİY’NİN ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE İSRAİL’E GELME İSTEĞİ REDDEDİLDİ

İsrail’in Ynet gazetesine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birlikte İsrail’i ziyaret etmeyi planlıyordu ancak İsrail tarafı ziyareti ‘zamansız’ olarak değerlendirerek reddetti.


16.55 | MISIR 21 EKİM’DE FİLİSTİN MESELESİYLE İLGİLİ BÖLGESEL ZİRVE DÜZENLEYECEK

Mısır, Filistin Meselesi ve Orta Doğu barış sürecini görüşmek üzere 21 Ekim’de bölgesel bir zirve düzenlemeyi planlıyor. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mısır Cumhurbaşkanı kendisine katılması için bir davetiye gönderdi.
Açıklamada, “Emir, Mısır Cumhurbaşkanı’ndan son gelişmeler, Filistin meselesinin geleceği ve barış sürecinin ele alınacağı 21 Ekim’de Kahire’de düzenlenmesi planlanan zirveye katılması için yazılı bir davet aldı” denildi.

16.50| LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ: KİMSE NE OLACAĞINI TAHMİN EDEMİYOR

Lübnan Başbakanı Necib Mikati yaptığı açıklamada, “Lübnan’ın Filistin’le tam bir dayanışma içinde olduğunu ancak hiç kimsenin Güney Lübnan’dan bir cephe açma macerasına girişmeye meraklı olmadığını, çünkü Lübnanlıların buna dayanamayacağını” belirti.
Mikati açıklamalarında şu sözlere yer verdi:
Bazıları ‘savaş ve barış’ kararının kimin sorumluluğunda olduğunu soruyor ve biz mevcut şartlarda barış için çalışıyoruz ama savaş kararı İsrail’in elindedir ve gereken caydırıcı olmaktır.
Açıklamasında İsrail’in provokasyonları arttırmak istediğini vurgulayan Mikati, bu tür eylemlerin derhal durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

16.45| ÇİN: İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA 4 ÇİN VATANDAŞI ÖLDÜRÜLDÜ

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarda 4 Çin vatandaşının öldüğünü, 2 vatandaşının kayıp olduğunu ve 6 vatandaşının da yaralandığını bildirdi.

16.30 | İSRAİL MÜLTECİ KAMPINA SALDIRDI

İsrail, Gazze’de yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

Görgü tanıkları da İsrail saldırısının, bitişik evlerin bulunduğu bölgede geniş çaplı bir yıkıma neden olduğunu ifade etti.


15.12 | ÇİN’DEN BM’YE ACİL FİLİSTİN ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pekin’i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İsrail ile Filistin arasında şiddetlenen çatışma konusunda acil adım atması gerektiğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Vang, en önemli önceliğin İsrail-Filistin çatışmasına son verilmesi, tarafların müzakere masasına dönmesi, acil insani yardım kanallarının oluşturulması ve daha büyük bir insani felaketin önlenmesi olduğunu belirtti.

İki devletli çözümün en kısa sürede sağlanması gerektiğine işaret eden Vang, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil adım atması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Vang, büyük güçleri daha aktif rol oynamaya çağırarak, Filistin halkının meşru haklarının iadesine yönelik geniş bir uzlaşma için takvim ve yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.


14.50 | MISIR: İSRAİL İNSANİ YARDIMLARIN GEÇİŞİNİ KOLAYLAŞTIRMIYOR

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı’nda beklediğini ancak İsrail’in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi.

Şukri, başkent Kahire’de Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin, Filistin meselesinin tasfiye edilmesine yönelik her türlü girişimi reddettiğini söyleyen Şukri, “Mısır’ın Gazze Şeridi’ndeki gerilimi kontrol altına alma çabaları sürüyor.” dedi.

Mısırlı Bakan, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasına yönelik çabaların devam ettiğini ve yardımların bölgeye intikali için hazır bekletildiğini ifade etti.

Şukri insani yardımların Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nda beklediğini ancak İsrail’in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.


14.30 | İRAN’DAN ÇATIŞMALARA MÜDAHİL OLACAK İDDİALARINA YALANLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti.

Tesnim Haber Ajansına göre, Kenani, haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

ABD medyasında yer alan “saldırıların devam etmesi durumunda İran müdahale edecek” iddialarına yönelik soru üzerine Kenani, “Biz bu tür açıklamaları (iddiaları) önemsemiyoruz. Gerçek şu ki, Filistin direniş güçlerinin, siyonistlerin süregelen insanlık suçlarına verdikleri karşılıktır. Bu tür uydurma projeler, ABD’nin sorgulamaksızın Gazze halkına saldıran siyonistlere verdiği desteği dünya kamuoyuna izah etme çabasından ibarettir” dedi.


14.00| FİLİSTİN BAŞBAKA’NINDAN İNSANİ KORİDOR İÇİN MÜDAHALE ÇAĞRISI

Filistin Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada Muhammed Iştiyye, “dost ülkelerin büyükelçilerinden İsrail ordusunun Gazze’deki eylemlerini protesto etmelerini beklediğini” dile getirerek İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir “imha savaşı” yürüttüğünü söyledi.
Konuşması bir TV kanalı tarafından yayımlanan Muhammed Iştiyye, “İlgili tüm ülkelere tıbbi ve gıda malzemelerinin girişi ve yaralıların çıkarılması için güvenli koridorlar açmak üzere derhal müdahale etmeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

13.00 | BİDEN’DAN İSRAİL’E UYARI

Merkezi New York’ta bulunan CBS’in “60 Dakika” adlı programına konuk olan Biden, sivil insanların Gazze’den çıkmasını ve gıda, su gibi temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılması için insani koridor açılmasını desteklediğini söyledi.

Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine inandığını kaydeden Joe Biden, “İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük bir hata olur” dedi.

“Gazze’de yaşananlar Hamas’tır ve Hamas tüm Filistin halkını temsil etmiyor” ifadesini kullanan ABD Başkanı, “Ancak bir Filistin otoritesinin de olması gerekiyor. Filistin devletine giden bir yol bulunması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu

İSRAİL’DEN BİDEN’A YANIT

Biden’ın açıklamalarına yanıt ise İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan’dan geldi. Erdan, Biden’a, İsrail’in Hamas’ı yok etme isteğini anlamadığı için sitem ederek, İsrail’in 2 milyon Filistinliyi yönetmekte “hiçbir çıkarı” olmadığını ifade etti. Erdan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail’in hedefi Hamas’ı tamamen yok etmek” dedi.


12.27 | ENKAZ ALTINDA BİNLERCE CESET VAR 

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde halkımıza yönelik devam eden barbar saldırılarının onuncu gününde, yıkılan evlerin enkazı altında kalan 1000’den fazla şehidin cenazesi nedeniyle insani ve çevre felaketi konusunda uyarıda bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.


11.30 | BM: GAZZE’DE ARTIK İNSANİ YARDIM SAĞLAYAMIYORUZ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Gazze’de artık insani yardım sağlayamadıklarını” bildirdi.

Lazzarini, düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in, 8 Ekim’de Gazze’ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazze’de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, “UNRWA meslektaşlarım artık Gazze’deki kişilere insani yardım sağlayamıyor.” dedi.

Lazzarini, “Okullarımıza ve diğer UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok” diye konuştu.

Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi.

Savaştan önce de Gazze’nin 16 yıldır abluka altında olduğunu ve nüfusun yüzde 60’tan fazlasının uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu vurgulayan Lazzarini, “Gazze boğuluyor ve dünya insanlığını kaybetmiş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Lazzarini, “Gazze’ye şimdi malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanları insani yardım operasyonlarına devam edemeyecek” diyerek tüm taraflara insani yardım koridorunun açılması çağrısında bulundu.


11.20 | İSRAİL’DEKİ ABD VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLİYOR

İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınları, Filistinli gruplarla çatışmalar ve Lübnan sınırında tansiyonun artması nedeniyle ülkeden gemiyle tahliye ediliyor.

ABD’nin İsrail büyükelçiliği, İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınlarının bugün gemiyle Hayfa Limanı’ndan tahliye edileceğini duyurmuştu.

Bu duyurunun ardından çok sayıda ABD vatandaşı sabah erken saatlerde Hayfa Limanı’na geldi. Tahliye için adını yazdıran ABD vatandaşları ve birinci derece akrabaları liman önünde kuyruklar oluşturdu.

Adı listede olanlar büyükelçilik çalışanlarınca yapılan kimlik ve pasaport kontrolünün ardından limana alındı.

Listede adı bulunmayanlar da gelmeyenlerin olma ihtimalini göz önüne alarak gemide yer açılmasını bekledi.

Adları listede olmadığı için limana alınmayanlar ile büyükelçilik çalışanları arasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

Büyükelçilik yetkilileri tahliyenin detayları hakkında bilgi vermese de bölgedeki kaynaklar tahliye için bekleyen geminin 2 bin 500 kişilik olduğunu ve 2 binden fazla kişinin tahliye için kayıt olduğunu aktardı.

Kaynaklar, listede adı olup gelmeyen olursa kayıtlı olmayanların da gemiye alınacağını kaydetti.

İşlemlerin tamamlanmasının ABD vatandaşlarını taşıyan gemi Hayfa Limanı’ndan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne doğru hareket edecek.


10.20 | ATEŞKES İDDİALARINA YALANLAMA 

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı’nın açılacağına ilişkin Mısır’ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

Hamas’a bağlı Gazze’deki Filistin Hükümeti Sözcüsü Selame Maruf, ateşkes iddialarına ilişkin, “İsrail basınında çok fazla şeyin dolaşıma sokulduğunu ve bunların temelsiz olduğunu” söyledi.

Basında, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı’nın bugün yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için açılacağı ve birkaç saatlik ateşkes sağlandığı yönünde haberler çıkmıştı.


09.20 | “GAZZE’DE 50 BİN KADIN DOĞUM HİZMETİNDEN YOKSUN” 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi’nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu bildirdi.

UNFPA’nın X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze’de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Allen, “Bu hamile kadınlar için büyük endişe duyuyoruz. Gidecek bir yerleri yok” diyerek Gazzeli hamile kadınların içinde bulunduğu zor durumu aktarmaya çalıştı.

“Gazze’ye insani yardımların geçişine izin verilmesi zorunlu” diyen Allen, hayat kurtaran bu sağlık hizmetlerine hamile kadınların mutlaka ulaşması gerektiğini vurguladı.


08.50 | GAZZE’NİN GÜNEYİNDE ATEŞKES SAĞLANDI İDDİASI 

Reuters ajansı ABD, İsrail ve Mısır’ın insani ateşkesin yerel saatle saat 09:00’da başlamasında anlaştığını duyurdu.

Reuters’in iki Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre; ABD, İsrail ve Mısır, Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze’nin güneyinde yerel saatle sabah 9’da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştı.


07.58 | SON 24 SAATTE 235 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti.

Buna göre 7 Ekim’den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9’uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670’e, yaralı sayısı da 9 bin 600’e ulaştı.

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki kentleri, 9 gündür yoğun şekilde bombalamayı sürdürüyor.


07.45 | REFAH SINIR KAPISI BİR KAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK İDDİASI 

Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın tekrar açılacağını duyurdu. ABD’nin İsrail Büyükelçiliği Gazze’dekilere Refah sınır kapısına yaklaşmalarını önermişti.

NBC’ye konuşan bir Filistinli yetkili, sınırın saat sabah 9’da yardım için açılacağını söyledi. ABC’ye konuşan kaynak da kapının bugün birkaç saatliğine açılacağını ve günün ilerleyen saatlerinde tekrar kapatılacağını ifade etti.


05.52 | BM: GAZZE HASTANELERİNDE 24 SAAT YETECEK YAKIT VAR 

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi’ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

OCHA ofisinden Gazze’deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.


05.23 | PERU, İSRAİL’DEKİ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR

Peru, İsrail ve Hamas arasında devam eden savaş nedeniyle bölgedeki vatandaşlarını tahliye işlemi başlattı. Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin eşlik ettiği Peru vatandaşları, Boeing 737 tipi başkanlık uçağıyla başkent Lima’ya getirildi.