İskenderun’daki iş cinayetinin Tosyalı Holding’e ait fabrikada olduğu ortaya çıktı

14 Eylül 2023 günü İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir demir çelik fabrikasında yaşanan patlamada bir işçi yaşamını yitirmiş, üç işçi de yaralanmıştı. Patlamanın yaşandığı fabrikanın Tosyalı Holding’e ait olduğu ortaya çıktı.

İskenderun’daki iş cinayetinin Tosyalı Holding’e ait fabrikada olduğu ortaya çıktı

14 Eylül günü yaşanan iş kazası sonucunda bir işçinin ölümü ve üç işçinin yaralanması ile gündeme gelen olay, “İskenderun’daki bir demir çelik fabrikasında” olduğu şeklinde basına servis edildi. Ajansların bu şekilde girdiği haberde, fabrikanın hangi şirkete ait olduğu ibaresi yer almazken, bu durum fabrikanın kime ait olduğu sorularını da beraberinde getirdi.

Manifesto’nun yerel kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, patlama Hatay’ın İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Tosyalı Holding’e ait Demir Çelik Fabrikası’nda meydana geldi.  Patlamada 26 yaşındaki makina mühendisi Ömer Faruk Güleç yaşamını kaybederken, üç işçi de yaralandı. Yaşamını yitiren makina mühendisi Güleç’in cenazesi önce Adana’da Adli Tıp’a, sonra ise defnedilmek üzere Isparta’ya sevk edildi.

Ancak yaşanan patlamaya dair basında çıkan ajans kaynaklı haberlere göz atıldığında şirketin kime ait olduğu neredeyse hiçbir haberde yer almıyor. Dolayısıyla, Tosyalı Holding adının görünmemesinin bir tercih olup olmadığı da merak ediliyor.

TOSYALI HOLDİNG İÇİN İMAR PLANI DEĞİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’e AKP döneminde kaptığı ihaleler ile biliniyor.

Tosyalı Holding’e AKP iktidarı tarafından sağlanan destekler içerisinde göze çarpan bir olay geçtiğimiz yıllarda yaşandı. Tosyalı Holding, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirmesiyle gündeme gelmişti. Bakanlığın yaptığı plan değişikliğiyle, söz konusu holdingin denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açılmıştı.

TOSYALI’YA VARLIK FONU NİMETİ

Tosyalı Holding’e başka büyük bir yardım ise doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmıştı. Erdoğan, Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yönetimine 2018’de Fuat Tosyalı’yı atamıştı. Ancak Tosyalı, Varlık Fonu’nda yönetici olmasına rağmen fona bağlı kamu şirketleriyle ticari ilişkiler kurmuş, şirketlerden de milyonlarca liralık ihaleler almıştı. Tosyalı, Varlık Fonu’na yönetim kurulu üyesi olduktan sonra fona bağlı BOTAŞ, Türkşeker ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi kamu şirketlerinde 14 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedelinin ise yaklaşık 860 milyon TL. olduğu bilinmektedir.