İsrail, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan Greta'yı müfredattan çıkarıyor

İsrail Eğitim Bakanlığı, Gazze ve Filistin'le dayanışma açıklaması yapan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'i 'rol model olarak gösteren' kaynakları müfredattan çıkartacaklarını açıkladı.

İsrail, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan Greta'yı müfredattan çıkarıyor

İsrail Eğitim Bakanlığı, Gazze için ateşkes çağrısı yapan ve Filistin ile dayanışma açıklamasında bulunan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg hakkında açıklama yaptı. Bakanlığın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Thunberg ile ilgili içeriklerin müfredattan çıkarılacağı ifade edildi.

‘ONU ROL MODEL OLARAK GÖSTEREN KAYNAKLARI KALDIRMA KARARI ALDIK’

Bakanlık, Greta ve iklim aktivisti arkadaşlarının paylaştıkları fotoğrafın üzerini kırmızı bir çarpı işaretiyle çizerek, İbranice ve İngilizce paylaştığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in Hamas’ı kınamadan Gazze için (dile getirdiği) önyargılı ve tek yanlı desteğinin ardından, Eğitim Bakanlığı onu bir rol model ya da ilham kaynağı olarak gösteren eğitim kaynaklarını (müfredattan) kaldırma kararı aldı. Korkunç duruşu ve iyi ile kötüyü alenen birbirinden ayıramıyor oluşu, onu dünyada olumlu bir değişim için çaba gösteren güçleri temsil etmekten men ediyor.”

NE OLMUŞTU?

Thunberg, 20 Ekim Cuma günü X hesabından yaptığı paylaşımda, 270’inci ‘Gelecek için Cumalar’ (Fridays for Future) iklim için okul grevini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bugün, Filistin ve Gazze ile dayanışma içinde grevdeyiz. Dünyanın sesini yükseltmesi ve Filistinliler ile etkilenen tüm siviller için acil ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısında bulunması gerekiyor” demişti. Bu paylaşımı alıntılayan ve paylaşımın altına yorum yazan İsrail hesabı ise 19 yaşındaki üç kişinin fotoğraflarıyla birlikte şöyle yazmıştı:

“Greta Thunberg; Hamas masum İsraillileri katleden roketleri için sürdürülebilir malzemeler kullanmıyor. Hamas katliamının kurbanları arkadaşların olabilirdi. Sesini yükselt.”