Lavrov: G7'de herkes ABD'yi dinliyor, burada her şey dürüst

Lavrov, “Burada her şey dürüstçe. Her bir katılımcının eşitliği sağlandı. Birisi şu veya bu karardan memnun değilse oydaşma olmayacak. Birinin rahatsızlığı varsa, herkes birliği sağlamaya yardımcı olacak formülasyonlar, çözümler bulmak için elinden geleni yapıyor. Şefin emirlerine uymak yerine fikir birliğine varmak var” dedi.

Lavrov: G7'de herkes ABD'yi dinliyor, burada her şey dürüst

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “BRICS ve G7 ile diğer Batı merkezli yapılar arasındaki fark, G7’de herkesin ABD’yi dinliyor olması. Bazı nüanslar var. Bazıları, Washington’un tanımladığı stratejik çizgiye ek olarak bir şeyler ilerletebiliyor. Ama stratejik yönü belirleyen sadece Washington” ifadesini kullandı.

BRICS içindeki yaklaşımın tamamen farklı olduğunun altını çizen Lavrov, “Burada her şey dürüstçe. Her bir katılımcının eşitliği sağlandı. Birisi şu veya bu karardan memnun değilse oydaşma olmayacak. Birinin rahatsızlığı varsa, herkes birliği sağlamaya yardımcı olacak formülasyonlar, çözümler bulmak için elinden geleni yapıyor. Şefin emirlerine uymak yerine fikir birliğine varmak var” dedi.

Lavrov, “Hiç şüphesiz BRICS özellikle güçlendirilip genişletildikten sonra, BM Antlaşması ilkelerine dayanan ve adil olacağından emin olduğum yeni bir düzenin önde gelen, taşıyıcı direklerinden biri. Üstelik bu, şimdi Batı’nın, Ukrayna’da olup bitenlerle ilgili de dahil bahsettiği şekilde, onların sapkın yorumlarında olduğu gibi olmayacak, tamamen BM ilkelerinin tüm kapsamı ve tüm bağlantıları içinde olacak” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BRICS’e yeni üyelerin katılımıyla ilgili beklentilerini de paylaştı.

Lavrov, “Şimdi Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi enerji piyasasının büyük oyuncuları da aramıza katıldığında elbette enerji konusu yeni yönleriyle parlayacak ve büyük talep görecek” yorumunda bulundu. Lavrov, BRICS’i genişletmeyle ilgili müzakerelerin nasıl geçtiğini de anlattı.

“Müzakereler oldukça yoğun geçti” diyen Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiçbir sorunun yaşanmadığını söyleyemem, ama her bir ülke, yeni üyelerin kabulü yönünde kararın alınmasına odaklanmıştı. Partner ülkeler için onaylanan kriterler ve prosedürler de dikkate alındı, lakin aday ülkelerin uluslararası arenadaki ağırlığı, yetkisi, önemi, konumu da dikkate alındı. BRICS, saflarına benzer düşüncelere sahip ülkeleri alıyor. Bu ülkeler çok kutupluluğa, daha demokratik, adil uluslararası ilişkilere olan ihtiyaca inanıyor, Küresel Güney’in küresel yönetişim mekanizmalarındaki rolünün artırılmasında ısrar ediyorlar. Bu bağlamda, 1 Ocak’tan itibaren BRICS’in çalışmalarına tam katılacak olan 6 ülke bu kriterleri tam olarak karşılıyor.”

“Ekonomi önemli rol oynuyor” diye kaydeden Rusya Dışişleri Lavrov, “BRICS’in mevcut beş üyesi şimdiden satın alma gücüne göre G7’yi geçti. Yeni 6 üyenin katılımıyla bu fark daha da büyüyecek” diye ekledi.

BRICS’in büyük ekonomik potansiyele sahip olduğunu dile getiren Lavrov, “Lakin BRICS için sadece ekonomik forum demek, gerçek önemini küçümsemeye çalışmaktır. Deklarasyonu okuyun. Deklarasyonda, uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesi talebimiz çok net belirtiliyor” diye kaydetti.