Nebati dalgasında: Memur ve emeklilerin ezilmesi mümkün değil

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, memur ve emekli maaşına ilişkin "Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil" dedi.

Nebati dalgasında: Memur ve emeklilerin ezilmesi mümkün değil

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomideki son gelişmelere ve maaş zamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Nebati, “Türkiye ekonomi modeli” adını verdikleri mevcut model için “Rüyama giriyor. Çünkü Türkiye, kendi özgün ekonomilini hak edecek bir ülke” dedi.

Nebati, emekli maaşlarına ilişkin ise, “Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil. Yapılan zam ile en düşük emekli aylığı 5 bin 859 TL’ye çıkıyor” dedi.

Habertürk’e konuk olan Nebati’nin açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Memur ve emeklilerin maaşları yasayla yılda iki defa güncellenerek güvence altına alınmıştır. Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil. Açıklanan yüzde 25’lik artış 6 aylık bir artış. Haziran’da artışlar tekrar güncellenecek. Yapılan zam ile en düşük emekli aylığı 5 bin 859 TL’ye çıkıyor.

Kurumlarımıza haksızlık yapıyoruz. Onları el üstünde tutmalıyız. TÜİK 4 bin çalışanı ile her ay binlerce veri derliyor, tüm süreçler denetleniyor. TÜİK şeffaf bir kurum. TÜİK verilerine müdahale etme imkanı bulunmuyor. Diğer tarafta sayıları çift haneli olmayan birileri çıkıp enflasyon verisi açıklıyor. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu tür rakamlarla hiç kimse kendi kafasına göre rakam açıklayamaz. Bugün bu rakamlara bakanlar seçimden sonra bu rakamları dikkate almazlar.

ASGARİ ÜCRET: Asgari ücrette yılda bir kere zam yapılıyor biliyorsunuz. Geçen yıl enflasyondan korumak için ara zam yapıldı. Yüzde 95’lik bir artış, enflasyonun 30 puan üzerinde. Şu anda asgari ücretliye yine bir zam yapıldı. Önümüzdeki yıl için geçinmesi için bir artış yapıldı. Enflasyonu biz çözdük. Yıl ortasında bir zam olmaması lazım. Bu tabii Cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir şey. Geçen yıl yüksek enflasyon var diye zam yaptık. Biz yüksek enflasyonu bitirdik, artık olmayacak inşallah.

ÖTV: Otomobile yönelik ÖTV indirimi yok. Anlamıyorum, soruyorlar; ‘araç mı alacaksın’ diyorum, ‘evet’ diyor, Arabayı bulabildin mi, ‘yok’ diyor. ‘E bulamadığın arabanın ÖTV’sini ne yapacaksın’ diyorum. Otomobil piyasası gayet canlı, onlar arzı artırsınlar, kapıya koysunlar, o zaman görelim.