Öğrenciler yemekhane için ayakta: İTÜ yemekhanesi bizimdir satılamaz

Geçtiğimiz günlerde İTÜ Rektörlüğü'nün yemekhaneyi özelleştirme hamlesine karşılık, İTÜ öğrencileri ve çalışanları protesto gösterisi düzenledi. Yapılan açıklamada "kamusal ve Anayasal bir sosyal hak olan işyerinde sağlıklı ve nitelikli yemek hakkımızın bugüne kadar olduğu gibi İTÜ tarafından kendi personelimiz eliyle güvenli bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Öğrenciler yemekhane için ayakta: İTÜ yemekhanesi bizimdir satılamaz

İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimi yaz döneminde üniversite yemekhanesini özelleştirme kararı almıştı.

Özelleştirme ile hem İTÜ öğrencilerinin hem de İTÜ çalışanlarının mağdur edilmesi söz konusu. Yemekhaneye halihazırda % 200 oranında yapılan zammın özelleştirme sonrası artma ihtimali var. Yemekhane çalışanlarının ise işten çıkarılıp çıkarılmayacağı belli değil.

İTÜ öğrencileri ve çalışanları yemekhanenin özelleştirilmesine karşı İTÜ 75. Yıl Yemekhanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

TEZ-KOOP İŞ, EĞİTİM SEN, ÜNİPERSEN ve EĞİTİM İŞ’in yaptığı ortak açıklama metninde:

“Bizler İTÜ’de görev yapan, işçi, akademik, idari personel temsilcisi sendikalar ve öğrenciler olarak, özelleştirme yapılması durumunda yaşanacak olumsuzlukların farkındayız; ülkemizde yaşanmakta olan ağır ekonomik koşullar altında, yeni bir pandemi riskinin kapıda olduğu bugünlerde yemekhanemizin özelleştirilmesi İTÜ mensuplarına yarar değil zarar getirecektir. İTÜ’nün gerçek sahipleri öğrencileri ve emekçileri olarak, taleplerimize duyarsız anti-demokratik, dayatmacı bir yönetim anlayışının terkedilerek, yemekhanemizin satılması kararından vazgeçilmesini, ihale sürecinin derhal durdurulmasını, kamusal ve Anayasal bir sosyal hak olan işyerinde sağlıklı ve nitelikli yemek hakkımızın bugüne kadar olduğu gibi İTÜ tarafından kendi personelimiz eliyle güvenli bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz. ” ifadeleri yer aldı.

İTÜ’de idari personel olarak görev yapan Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Arzu Acar, Manifesto’ya yaptığı açıklamada “özelleştirmenin İTÜ çalışanlarına ve öğrencilerine bir faydası olmayacağını bu sürecin durdurulması gerektiğini ifade etti.”

Arzu Acar’ın yaptığı açıklama şu şekilde: 

“Ben Arzu Acar, İTÜ’de idari personel olarak görev yapmaktayım, aynı zamanda Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu üyesiyim. İTÜ’de yaz aylarında yemekhanemizin özelleştirileceğine ilişkin bir söylenti yayıldı. Bizde bunun üzerine İTÜ yönetimiyle iletişime geçmeye çalıştık. Yönetime yazılar yazdık, bu işin içeriğinin bize anlatılması konusunda. Ancak hiçbir dönüş olmadı ve geçtiğimiz ay içinde İTÜ yönetimi yemekhanede hizmet alımı yapmak üzere ihale açtı ve ihale süreci devam ediyor.

“ÖZELLEŞTİRMENİN BİR FAYDASI YOK”

Bizler bu süreçte İTÜ’de örgütlü sendikalar, işçi ve memur sendikaları, kamu emekçileri sendikaları ve öğrencilerle bu sürece dair neler yapabiliriz konuşmak üzere bir araya geldik. Çeşitli şekillerde bunu hem İTÜ kamuoyu ve basınla paylaştık. Özelleştirmenin zararlarını, özelleştirmenin İTÜ çalışanlarına ve öğrencilerine bir faydası olmayacağını bu sürecin durdurulması gerektiğini ifade ettik İTÜ yönetimine, aynı zamanda görüşme talebinde de bulunduk. Ancak herhangi bir dönüş olmadı ve süreç devam ediyor şu anda, ihale süreci devam ediyor.

“ÖĞRENCİLERİN VE ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞI ÜZERİNDEN KUMAR OYNAMAYIN”

Bizler yemekhane, özellikle yemekhane doğrudan sağlığı ilgilendiren bir alanda çok olumsuz sonuçları olacağını biliyoruz. Zaten diğer üniversitelerde yaşanan gelişmeler bizi doğruluyor. Oralarda yemekhane hizmeti özelleştirildi ve kimse memnun değil. Bizde burada yemekhanemizin özelleştirilmesini istemiyoruz. Bunun için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz. İTÜ yönetimini böyle bir inattan vazgeçmeye, çalışanların öğrencilerin sağlığı üzerinden kumar oynama inadını durdurmaya çağırıyoruz. Bütün İTÜ’lüleri bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.