Otomotiv grevi, General Motors'a 800 milyon dolara mal oldu

General Motors, otomobil işçilerinin grevinin şu ana kadar 800 milyon dolara mâl olduğunu ve her hafta 200 milyon dolar daha kaybedileceğini belirtti.

Otomotiv grevi, General Motors'a 800 milyon dolara mal oldu

ABD merkezli otomotiv devi General Motors, otomobil işçilerinin grevinin şu ana kadar faiz ve vergi öncesi kazançlarında 800 milyon dolarlık kayba neden olduğunu ve grev sürdükçe her hafta 200 milyon dolar daha kaybedileceğini tahmin etti.

Şirket temmuz ayında 2023 için 12 milyar ila 14 milyar dolar arasında işletme geliri tahmini yapmıştı. Ancak otomotiv devi, eylemin tetiklediği belirsizlik nedeniyle bu tahminlerini geri çektiğini söyledi.

HAFTALIK KAYIP ARTABİLİR

Finans müdürü Paul Jacobson, “Grevin süresi ya da kapsamı konusunda spekülasyon yapmayacağız” dedi. Jacobson, işçilerin daha fazla GM tesisinde greve gitmesi halinde haftalık 200 milyon dolarlık kaybın artacağını söyledi.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW), GM, Ford ve Stellantis’e karşı beş haftadan uzun bir süredir grevde. ABD elektrikli araçlara doğru kayarken işçiler de daha yüksek ücretler ve daha fazla iş güvencesi için mücadele ediyor.

Sendikanın üç büyük şirketteki 146 bin üyesinden yaklaşık 40 bini grev yapıyor. UAW, pazarlık masasında elindeki kozu yükseltmek için fabrikalarda tek tek greve gidiyor. Şirket ayrıca Michigan ve Missouri’deki GM tesislerini ve parça depolarını da terk ediyor.

62 BİN ARAÇLIK KAYIP

Deutsche Bank analisti Emmanuel Rosner, GM’nin grev nedeniyle bu yıl GM’nin 62 bin daha az otomobil ve kamyon üreteceğini tahmin etti.

UAW’nin 2019’da GM’ye karşı altı hafta süren grevi, 3,6 milyar dolarlık kazanca mal olmuştu.