Pakistan'dan İsrail'e silah sevkiyatı iddiası

Pakistan’ın Hamas’la devam eden çatışmalarda İsrail’e 155 mm top mühimmatı tedarik ettiğini iddia edildi. OSNIT kaynaklarına göre iddianın temeli ise İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Bahreyn’den Pakistan’ın Rawalpindi’deki Nur Khan üssüne uçması ve Umman üzerinden Kıbrıs’taki üsse ulaşması.

Pakistan'dan İsrail'e silah sevkiyatı iddiası

OSINT kaynakları, Pakistan’ın Hamas’la devam eden çatışmalarda İsrail’e 155 mm top mühimmatı tedarik ettiğini iddia etmekte. Bu iddia, İslamabad’ın İsrail Devleti’nin varlığına karşı tarihi muhalefetine ve onu diplomatik olarak tanımayı reddetmesine rağmen geldi. İddianın asıl kaynağı ise İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Bahreyn’den Pakistan’ın Rawalpindi’deki Nur Khan üssüne uçması ve Umman üzerinden Kıbrıs’taki üsse ulaşması.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki Akrotiri üssü, Hamas’la savaşı sırasında İsrail’e mühimmat tedarikinde önemli bir askeri merkez haline geldi. Bu hareket İsrail’e gizli bir tedarik zinciri olduğunu akla getirmekte.

İsrail gazetesi Haaretz’in daha önceki haberlerinde, 40’tan fazla Amerikan nakliye uçağının ve 20 İngiliz nakliye uçağının yanı sıra ekipman, silah ve asker taşıyan 7 adet ağır nakliye helikopterinin Akrotiri’ye inişi ayrıntılarıyla anlatılmıştı. Haberde ayrıca İsrail’in güneyindeki Nevatim Hava Üssü’ne ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na inen ABD uçaklarının İsrail Ordusu’na zırhlı araçlar da dahil olmak üzere farklı silahlar teslim ettiğinden bahsedilmişti.

Defence Türk’te yer alan habere göre Pakistan’ın bu silah tedarik zincirine katılımı, İsrail ile tarihi konumu göz önüne alındığında özellikle dikkate değer. Pakistan, 1947’deki kuruluşundan bu yana İsrail’i tanımıyor; bu durum, pasaportlarının İsrail’e seyahat için geçersiz olduğunu açıkça belirten notta da vurgulanıyor. Pakistan hükümeti, 1967 öncesi sınırlar içerisinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar İsrail’le ilişkileri normalleştirme arayışında olmayacağını sürekli olarak savunuyor.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞ YENİ BİR BOYUT KAZANIYOR”

Pakistan ile İsrail arasındaki bağ, son silah satışları göz önüne alındığında yeni bir boyut kazanıyor. Eylül 2023’te The Intercept, Pakistan’dan ABD’ye gizli silah satışının Uluslararası Para Fonu (IMF) kurtarma paketini kolaylaştırdığını bildirmişti. İslamabad’ın yalanladığı bu satışların, 155 mm’lik mühimmatlar da dahil olmak üzere, Ukrayna Ordusu’na yönelik olduğu anlaşılmıştı. Bu iddia, eğer kanıtlanırsa, Pakistan’ın dış politikasında ve uluslararası askeri ilişkilerdeki rolünde, Rusya-Ukrayna savaşında ilan ettiği “katı tarafsızlık” duruşunu perde arkasındaki silah anlaşmalarıyla dengeleyerek önemli bir değişime işaret ediyor.

PLASAN BÜTÜN ASKERİ ARAÇLARI İSRAİL ORDUSUNA DEVREDİYOR

İsrail savunma şirketi Plasan, acil seferberlik kapsamında 7 Ekim günü Hamas güçlerine karşı İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) yardım amacıyla çeşitli önlemler almaya başladı. Army Recognition’un aktardığı üzere; Plasan şirketinin bu önlemi, IDF’nin muharebe ve kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir girişim. Bu önlemler arasında şirketin elindeki tüm zırhlı araçların derhal devredilmesi, Sandcat Tigris araçlarının üretim oranının arttırılması ve personel için balistik plaka üretim hattının yeniden kurulması yer alıyordu.

Hamas güçleri ve İsrail arasında çıkan çatışmalar sonucunda alınan karar bağlamında Plasan, acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla mevcut zırhlı araçlarının IDF’ye transferini hızlandırmıştı. Özellikle bu zırhlı araçların önemli bir kısmı, teslimatı hızlandırmak ve erken muharebe ve kurtarma görevlerinde kullanımlarını kolaylaştırmak için acil seferberlik çabalarının bir parçası olarak ücretsiz olarak sağlanmıştı. Ayrıca Plasan bünyesindeki teknik ekipler, muharebe araçlarının aldığı hasarların hızlı bir şekilde onarılması için servis ve bakım çalışmaları kapsamında destek sağlamak üzere sahada görevlendirilmişti.