Putin: Çok kutuplu düzenin kurulmasından yanayız

Putin, BRICS'in uluslararası hukuka dayanan çok kutuplu dünya düzeni kurulmasından yana olduğunu belirterek BRICS ülkelerinin çeşitli ülkelerin hegemonya ve münhasırlık politikalarına karşı çıktığını vurguladı.

Putin: Çok kutuplu düzenin kurulmasından yanayız

Rusya Devlet Başkanı Vladimit Putin, Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki 15. BRICS Zirvesi’nde, gruba üye ülkelerin liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen panel oturumunda video konferans yöntemiyle bir konuşma yaptı.

Putin konuşmasının başında, BRICS’in uluslararası hukuka dayanan çok kutuplu dünya düzeni kurulmasından yana olduğunu belirterek
BRICS ülkelerinin çeşitli ülkelerin hegemonya ve münhasırlık politikalarına karşı çıktığını vurguladı.

Rusya’nın BM de dahil uluslararası arenada grup diğer üyeleriyle işbirliğine hazır olduğunu söyleyen Putin, “BRICS beşlisi küresel arenada hak ettiği şekilde saygın bir yapı olarak kabul görüyor. Grubun konumu sürekli güçleniyor ve politikası uluslararası toplumun ana bölümünün isteklerini karşılıyor” dedi.

Putin, koordineli şekilde hareket eden BRICS ülkelerinin küresel ve bölgesel gündemdeki en hayati sorunların çözümü için çabaladığını anlatarak şunları kaydetti:

“Önemli olan, gerçekten adil ve uluslararası hukuka dayanan, egemenlik hakkına ve her halkın kendi kalkınma modeline yönelik hakkına saygı da dahil BM Şartı’nın temel ilkelerini gözeten çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulması konusunda hepimizin tek yürek olmasıdır. Hegemonyanın her türlüsüne, bazı ülkelerin kendilerini münhasır addetmesine ve buna dayanan yeni politikaya, devam eden neo-sömürgecilik politikasına karşıyız.”