Şap hastalığı nedeniyle 2 belde, 7 mahalle ve 46 köyde hayvan hareketliliği kısıtlandı

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde şap hastalığı alarmı: 2 belde, 7 mahalle ve 46 köyde hayvan hareketliliği kısıtlandı

Şap hastalığı nedeniyle 2 belde, 7 mahalle ve 46 köyde hayvan hareketliliği kısıtlandı

Karadeniz Ereğli ilçesinde ortaya çıkan şap hastalığı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından alınan acil önlemlerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Şap hastalığının Süleymanbeyler köyünde tespit edilmesi üzerine, yaklaşık 3 kilometre çapında bir koruma bölgesi oluşturularak, bu bölgeye dahil olan Süleymanbeyler, Dedeler, Aydınlar, Güzelyurt ve Pınarcık köylerine karantina uygulaması getirildi.

Ayrıca, hastalığın yayılmasını önlemek için koruma bölgesinin dışındaki yaklaşık 7 kilometrelik bir alan, gözetim bölgesi ilan edildi. Bu gözetim bölgesi içinde bulunan Kandilli ve Ormanlı beldeleri ile Kepez, Belen, Belenyenimahalle, Kocaali, Ömerli, Ören ve Uzunçayır mahalleleri ile Alaplısofular, Asarlı, Bakırlık, Ballıca, Bayat, Çayırlı, Çevlik, Çiğdemli, Dağlıca, Danışmentli, Elmacı, Emirali, Esenköy, Gebeköy, Güneşli, Hacıosmanlar, Hacıuslu, Hasankahyalar, Işıklı, İmranlar, Keşkek, Kızılca, Kızılcapınar, Külah, Ortacı, Osmanlar, Ovaköy, Pembeciler, Ramazanlı, Ruşanlar, Soğanlıyörük, Sücüllü, Şamlar, Tepeören, Terziköy, Üçköy, Yalnızçam, Yaraşlıyörük, Yazıcılar, Yunuslu ve Zindancılar köylerinde hayvan giriş ve çıkışları geçici olarak yasaklandı.

Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla şap sönüşü gerçekleşene kadar söz konusu bölgelere küçük ve büyükbaş hayvanlar ile hayvansal ürünlerin naklinin yasaklandığı belirtildi.