Şimdi de gazetecileri hedef göstermeye başladılar: Gazzeli foto muhabirleri Hamas ile işbirliği yapıyor iddiası

Honest Reporting isimli sivil toplum örgütü, AP ve Reuters için çalışan bazı Gazzeli foto muhabirlerin saldırılardan 'önceden haberdar olduğunu' iddia etti.

Şimdi de gazetecileri hedef göstermeye başladılar: Gazzeli foto muhabirleri Hamas ile işbirliği yapıyor iddiası

Kudüs ve New York merkezli Honest Reporting (Dürüst Gazetecilik) isimli sivil toplum örgütü, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında Associated Press, Reuters, CNN International ve The New York Times gibi medya kuruluşlarında serbest çalışan Gazzeli foto muhabirlerin saldırılardan ‘önceden haberdar olduğunu’ iddia etti. Kendisini ‘medyanın İsrail’e karşı önyargılı olup olmadığını izleyen bir kuruluş’ olarak tanımlayan Honest Reporting, dört Gazzeli foto muhabirinin isimlerini vererek bir açıklama yayınladı.

‘HER ŞEY DİKKATE ALINDI’

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısını çok uzun zamandır planladığı artık aşikar: Saldırının boyutu, acımasız hedefleri ve devasa belgelemeyi yıllarca olmasa da aylarca hazırlandı. Her şey dikkate alındı – konuşlanmalar, zamanlama ve vahşeti paylaşmak için vücut kameralarının ve cep telefonu videolarının kullanılması.”

Gazetecilerin orda olmasının “Önceden bir koordinasyon olmaksızın sabahın erken saatlerinde sınırda beliriverdiklerini varsaymak mümkün mü? Yoksa planın bir parçası mıydılar?” açıklamasıyla sorgulayan sivil toplum kuruluşu, o güne dair fotoğrafları da paylaştı.

REUTERS’TAN YALANLAMA

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Honest Reporting’in raporuna yanıt olarak yaptığı açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıya ilişkin önceden bilgisi olduğu iddialarını reddetti. Raporda bahsedilen fotoğrafların, saldırılardan yaklaşık 2 saat sonra çekildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“HonestReporting tarafından hazırlanan rapordan ve Reuters’n 7 Ekim saldırısını haber yapmasına katkıda bulunan iki serbest fotoğrafçıya yönelik suçlamalardan haberdarız. Reuters, saldırıyla ilgili önceden bilgisi olduğunu veya 7 Ekim’de gazetecileri Hamas’a yerleştirdiğimizi kategorik olarak reddediyor.

Reuters, 7 Ekim sabahı sınırda bulunan ve daha önce hiçbir ilişkisi bulunmayan Gazze’de yaşayan iki serbest fotoğrafçının fotoğraflarını aldı. Reuters tarafından yayınlanan fotoğraflar, Hamas’ın İsrail’in güneyine roket atmasından iki saat sonra çekildi.”

İSRAİL BAŞBAKANLIĞINDAN MEKTUP

Söz konusu raporun ardında İsrail Başbakanlık Ofisi, uluslararası medya kuruluşlarının büro şeflerine Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sırasında gazetecilerin çektiği fotoğrafları kullanmaları konusunda açıklama talep eden bir mektup gönderildiğini duyurdu. Mektupta, “Bu gazeteciler insanlığa karşı işlenen suçların suç ortaklarıydı; onların eylemleri meslek etiğine aykırıydı” denildi.

‘TERÖRİSTLERLE AYNI MUAMELEYİ GÖRMELİLER’

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da benzer açıklamalarda bulundu. Gazetecileri ‘terörist olmakla’ suçlayan Gantz, şu ifadeleri kullandı: “Katliamı bildikleri ve çocuklar katledilirken seyirci kalmayı tercih eden gazeteciler teröristlerden farklı değildir ve bu şekilde muamele görmelidirler.”